cmentarz mahometański - Zabytek.pl

cmentarz mahometański

Studzianka

woj. lubelskie, pow. bialski, gm. Łomazy

Jeden z nielicznie zachowanych mizarów tatarskich na terenie Polski założony prawdopodobnie w kon.

XVII w.

Historia

Cmentarz muzułmański w Studziance założony został prawdopodobnie po 1679 r. W tym czasie król Jan III Sobieski wydał zgodę Tatarom na osiedlanie się na terenie ekonomii brzeskiej, do której należała Studzianka. Na przestrzeni lat na cmentarzu pochowano przedstawicieli wielu zasłużonych rodów tatarskich (m. in. Bielaków, Azulewiczów, Lisowskich, Aleksandrowiczów). Pierwotnie cmentarz otoczony był rowem. W latach 1935-1936 został ogrodzony. Większość prac wykonano społecznie. Ostatni pochówek miał miejsce w 1938 r. Od czasów II wojny światowej jest nieczynny. Przez lata teren cmentarza był dewastowany i zaniedbany, a wiele nagrobków uszkodzono. Dewastacja cmentarza rozpoczęła się już po I wojnie światowej. Obecnie jego teren jest zabezpieczony i uporządkowany oraz oznaczony tablicą informacyjną. Cmentarz znajduje się pod opieką Urzędu Gminy Łomazy i służb konserwatorskich. Stanowi niezwykłą atrakcje turystyczną.

Opis

Mizar położony jest w sosnowym lasku na niewielkim wzniesieniu, za którym rozciągają się łąki a tuż za nimi płynie niewielka rzeczka Zielawa. Znajduje się w odległości 0,5 km na zach. od wsi Studzianka ( po lewej stronie drogi Łomazy-Ortel Królewski). Zajmuje teren o pow. ok. 0,8 ha w kształcie wieloboku. Otoczony jest ogrodzeniem z metalowych przęseł z bramą od wsch. Układ kwater i alejek jest nieczytelny. Zachowało się ok. 160 nagrobków z piaskowca. Zgodnie z tradycją mogiły zwrócone są na wschód. Najstarszy nagrobek pochodzi z 1747 r. Najliczniejszą grupę stanowią nagrobki z XIX w. Wśród motywów występujących na nagrobkach powtarza sie półksiężyc - oznaka przynależności wyznaniowej grobu wraz pięcioramienną gwiazdą oraz wersety z Koranu. W kilku przypadkach występuję rozeta - symbol gwiazdy lub słońca. Czytelne inskrypcje wyryte są w języku polskim, rosyjskim i arabskim. Najstarsze kamienie nagrobne mają zatarte napisy, większość osiadła w gruncie. Tuż przy bramie wejściowej znajduje się tablica informacyjna, oraz kamień z wmurowaną tablicą upamiętniającą nadanie tych ziem przez Jana III Sobieskiego Tatarom.

Cmentarz jest dostępny przez cały rok.

Oprac. Anna Sikora-Terlecka, OT NID w Lublinie, 3.10.2014 r.