kapliczka przydrożna - Zabytek.pl

kapliczka przydrożna

architektura sakralna przełom XVIII/XIX w. Strzelce Opolskie

Strzelce Opolskie, Ujazdowska 27

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Strzelce Opolskie - miasto

Kapliczka jest jednym z najstarszych obiektów w dawnej wsi Mokre Łany, obecnie części Strzelec Opolskich, a także przykładem ludowej architektury sakralnej i elementem dziedzictwa kulturowego.

Historia

Dokładna data budowy kapliczki nie jest znana, jej powstanie datowane jest na przełom XVIII i XIX wieku. Znajduje się w Mokrych Łanach, dzielnicy Strzelec Opolskich położonej na wschód od rozległego parku miejskiego. Mokre Łany, nazwane tak w odróżnieniu od Suchych Łanów po przeciwległej stronie parku, zostały założone w XVI wieku. We wsi istniał folwark należący do Jerzego von Redern, właściciela strzeleckiego zamku. Mokre Łany wraz z Suchymi Łanami włączono do obszaru miejskiego Strzelec Opolskich w latach 1926-29.

Wolnostojąca kapliczka położona jest na prywatnej posesji u zbiegu ul. Wawrzyńca Świerzego

i Ujazdowskiej, przy wschodnim brzegu niewielkiego cieku wodnego, oddzielającego działkę od ulicy.

Założona jest na rzucie zbliżonym do kwadratu, z otworem wejściowym po stronie zachodniej.

Ma kształt regularnego prostopadłościanu nakrytego czterospadowym daszkiem, ponad którym wznosi się drewniana, ażurowa wieżyczka na dzwon. Wieżyczka nakryta jest daszkiem namiotowym, w którego zwieńczeniu na cebulastej, drewnianej podstawie umieszczony jest kuty krzyż.

Kapliczka jest wymurowana z kamienia wapiennego i cegły oraz otynkowana, zarówno z zewnątrz jak i w środku. Konstrukcja wieżyczki dzwonnej jest drewniana; dolny daszek kryty jest gontem, górny – obity blachą.

Elewacje kapliczki są bardzo proste, niemal pozbawione elementów dekoracyjnych za wyjątkiem ceglanego gzymsu wieńczącego, plakiety z ozdobnym monogramem IHS nad otworem wejściowym oraz delikatnych ramowych obramień. W bocznych elewacjach (od strony północnej i południowej) znajdują się niewielkie okna, po stronie zachodniej otwór wejściowy, wszystkie zamknięte zaoblonym łukiem ostrym.

Wnętrze jest jednoprzestrzenne, kryte płaskim stropem. Posadzka współczesna, ceramiczna. Drzwi zamykające wejście są drewniane, jednoskrzydłowe, z oszkloną górną częścią.

Wewnątrz znajdują się figury ludowe św. Jana Nepomucena i Matki Bożej. W wieżyczce zawieszony jest dzwon.

Kapliczka po przeprowadzonej renowacji jest w bardzo dobrym stanie, a także zachowała swój zabytkowy charakter.

Obiekt dostępny przez cały rok.

Oprac. Ewa Kalbarczyk-Klak, OT NID w Opolu, 05.12.2017 r.