kościół parafialny pw. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Matki Boskiej Nieustającej Pomocy

kościół przełom XIII/XIV w. Strzelce Krajeńskie

Strzelce Krajeńskie, Henryka Sienkiewicza 4

woj. lubuskie, pow. strzelecko-drezdenecki, gm. Strzelce Krajeńskie - miasto

Jeden z interesujących przykładów murowanej architektury sakralnej na terenie północnej części województwa lubuskiego - kościół o genezie średniowiecznej.

Historia

Pod koniec XIII w., w północnej części Starego Miasta wzniesiono ceglaną świątynię na kamiennym fundamencie. Pierwotny kościół parafialny, prawdopodobnie nieoskarpowany, był trzynawową budowlą z nieznacznie wysuniętą przed nawy boczne częścią prezbiterialną. Wnętrze nakrywał drewniany strop. Wieża miała zarys kwadratu i w przyziemiu była zbudowana z kostki granitowej, zaś wyżej z cegły. Trzynawowa świątynia charakteryzowała się nieznacznie wysuniętą od wschodu przed nawy boczne częścią prezbiterialną. W nawie głównej umieszczone były trójlistnie zamknięte okna. W 1433 r. świątynia uległa spaleniu w czasie najazdu husytów. Do odbudowy przystąpiono w drugiej połowie XV w. Podczas budowy sklepień gwiaździstych zasłonięto pierwotne okna, w nawach bocznych przebito nowe, wysokie. W latach 1855-1860 przeprowadzono remont kościoła, podczas którego przekształcono półkoliste okna na ostrołukowe, przebudowano boczne kruchty oraz usunięto elementy historycznego wyposażenia. Świątynię wyposażono w nowe empory, organy oraz ołtarz główny. W 1945 r. budowla spłonęła, zawaliły się sklepienia nawy głównej. Odbudowę przeprowadzono w latach 1971-1973.

Opis

Kościół filialny pw. Matki Bożej Różańcowej to murowana z cegły, trzynawowa budowla z prosto zamkniętym prezbiterium, z masywna wieżą od zachodu i kruchtą od południa. Korpus jest nakryty dachem dwuspadowym, a wieża hełmem namiotowym. Wieżę zdobią ostrołukowe blendy oraz profilowane otwory. W jej zachodniej elewacji zachował się ostrołukowy portal pochodzący z czasu budowy świątyni. W elewacjach nawy znajdują się wysokie okna ostrołukowe oraz mniejsze biforyjne blendy, a powyżej drugi rząd okien na przemian z ostrołukowymi blendami. Szczyt wschodni nawy jest zdobiony blendami oraz sterczynami. Z dawnego wyposażenia kościoła zachowały się dwie barokowe rzeźby, które przed II wojną światową znajdowały się w miejscowym muzeum regionalnym (obecnie w Muzeum Lubuskim w Gorzowie).

Obiekty dostępne przez cały rok.

Oprac. dr Krzysztof Garbacz, OT NID w Zielonej Górze, 1.10.2015 r.