Brama Młyńska - Zabytek.pl

Brama Młyńska

mała architektura XIV w. Strzelce Krajeńskie

Strzelce Krajeńskie, Wojska Polskiego 13

woj. lubuskie, pow. strzelecko-drezdenecki, gm. Strzelce Krajeńskie - miasto

Cenny przykład średniowiecznej, miejskiej architektury obronnej.

Historia

Bramę Młyńska (Brama Wschodnia) wzniesiono na pocz. XIV w. w pierścieniu fortyfikacji miejskich, prawdopodobnie w miejscu wcześniejszej bramy kamiennej. Zlokalizowano ją przy wylocie w kierunku wschodnim przy grobli prowadzącej pomiędzy dwoma jeziorami. Dobudowane później od wschodu przedbramie i szyję rozebrano w 1736 r. W latach 1915-17 dokonano przebudowy wg projektu królewskiego radcy budowlanego Hugo Prejawy ze Strzelec - od strony północnej dobudowano modernistyczny budynek z klatką schodową, a pomieszczenia bramne adaptowano na muzeum regionalne. Równocześnie zabudowano pokład obronny po stronie zewnętrznej budowli, a w osłaniającym go krenelażu umieszczono otwory okienne. Po II wojnie światowej w bramie działał dom kultury, a po ukończeniu remontu od lat 80. XX w. szkoła muzyczna. W 2007 r. wymieniono pokrycie dachowe.

Opis

Brama znajduje się we wschodniej części obwarowań miejskich, w początkowym odcinku ul. Wojska Polskiego. Została założona na planie czworoboku, murowana u podstawy z nieobrobionego kamienia, a wyżej z cegły ceramicznej układanej na zaprawie wapiennej w wątku wendyjskim. Jest budowlą czterokondygnacyjną nakrytą dachem dwuspadowym. W przyziemiu znajduje się przejazd zamknięty ostrołukowo, od strony zewnętrznej zamykany broną umieszczoną w głębokiej, trójkondygnacyjnej wnęce. Zwieńczenie elewacji wschodniej udekorowano blendami i sterczynami z maswerkowym zdobieniem. Elewacja zachodnia jest artykułowana długimi, wąskimi wnękami zamkniętymi łukiem odcinkowym. Zachowały się wysunięte przed lico muru kamienie stanowiące dawniej blokadę dla drewnianych wrót.

Zabytek dostępny. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu.

Oprac. Anna Jackiewicz, OT NID w Zielonej Górze, 25.09.2014 r.