kaplica św. Antoniego - Zabytek.pl

kaplica św. Antoniego

kaplica XVI w. Strzegom

Strzegom, Jarosława Dąbrowskiego 33

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Strzegom - miasto

Średniowieczna basteja w przebiegu dawnych murów miejskich przebudowana na kaplicę.

Historia

Pierwszy pierścień kamiennych murów miejskich powstał w l. 1291-1299, w miejscu obwarowań drewniano-ziemnych. Rozbudowano go o drugi ok. poł. XV w. Ok. 1475 r. wzniesiono basteje, wśród których znalazła się obecna kaplica św. Antoniego.

Opis

Pierścień umocnień Strzegomia posiadał 5 bram miejskich, wśród których w pd. przebiegu znajdowała się Brama Nowa. Przy niej wzniesiono basteję, która została przebudowana na kaplicę ok. poł. XVI w. Za jej twórcę uznaje się Łukasza Schleierwebera. Kaplicę modernizowano w XIX i XX w., remontowano w latach 1957-1961 oraz od 2005, wówczas konserwacja nowożytnych wypraw tynkarskich. Nawa kamienna, oskarpowana, 1-nawowa, sklepiona kolebką. Prezbiterium ceglane, 5-bocznie zamknięte, z zewnątrz na rzucie półkola, sklepione krzyżowo-żebrowo ze zwornikami i wspornikami. Kaplica posiada dwie wieże, od pn.-zach. oraz pd.-wsch., różnej wysokości, ośmioboczne, zwieńczone 8-spadowymi hełmami. Otwory strzelnicze znajdują się w kondygnacji strychowej oraz w przyziemiu prezbiterium. W kaplicy zachowały się późnogotyckie kamienne portale: w elewacji pd. kotarowy, w zach. dwuramienny. Wewnątrz neobarokowy ołtarz główny św. Antoniego z pocz. XX w.

Kaplica zazwyczaj zamknięta, dostępna z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 30.10.2014 r.