Stary Las

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Głuchołazy - obszar wiejski

Grodzisko w Starym Lesie jest zapewne jednym z obiektów zlokalizowanych w południowej tzw.Przesieki Śląskiej, może być reliktem strażnicy średniowiecznej.

Usytuowanie i opis

Grodzisko zlokalizowane jest około 100 m na północny-zachód od północnego wylotu ze wsi, na wysokiej krawędzi garbu terenowego, w widłach dwóch strumyków: Kamienicy i jej dopływu. Poniżej obiektu przebiega szosa do Głuchołaz. Wyżynne grodzisko stożkowate ma kształt zbliżony do owalu. Stożek częściowo otacza sucha głęboka fosa. Obiekt ma wymiary około 80x100 m. Podstawa stożka wynosi około 40x50 m a jego wysokość około 3-4 m. Szerokość fosy około 10 do 20 m, a jej głębokość około 3-5 m. W centrum majdanu istnieje betonowy fundament budynku.

Historia

Podczas badań sondażowych na grodzisku nie znaleziono ruchomych zabytków archeologicznych. Datowanie obiektu na XIII wiek związane jest z pierwszym zapisem dot. Starego Lasu.

Stan i wyniki badań

Badania inwentaryzacyjne w latach 30-tych XX wieku prowadzili M. Hellmich i G. Raschke, a w 1971 roku W. Romiński, E. Romińska i S. Wuszkan. Badania sondażowe wykonali Z. Bagniewski i W. Romiński. Nie znaleźli oni ruchomych zabytków archeologicznych, ani nie odkryli warstwy kulturowej. W 2005 roku wykonano plan warstwicowy grodziska. Grodzisko w Starym Lesie było zapewne lokalnym obiektem strażniczym w obszarze tzw. Przesieki Śląskiej. W ramach włączenia obiektu do szlaku turystycznego planowane jest odpowiednie zagospodarowanie grodziska.

Grodzisko położone jest na gruntach Gminy Głuchołazy. Na obiekcie zlokalizowanym przy północnej krawędzi wsi, przy szosie do Głuchołaz, jest tablica informacyjna.

Oprac. Krzysztof Spychała, 11.12.2014 r.