cmentarz ewangelicko-augsburski - Zabytek.pl

cmentarz ewangelicko-augsburski

cmentarz ewangelicki poł. XIX w. Stare Paprockie Holendry

Stare Paprockie Holendry

woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Krzymów

Cmentarz ewangelicko-augsburski w Starych Paprockich Holendrach stanowi przykład wiejskiej nekropolii, będącej świadectwem XIX-wiecznego ekonomiczno-wyznaniowego, a wywodzącego się ze Śląska oraz Czech ewangelickiego osadnictwa we wschodniej Wielkopolsce.

Historia

Ewangelicko-augsburski cmentarz w Starych Paprockich Holendrach założony został ok. poł. XIX wieku. Podlegał parafii we Władysławowie. Obecnie cmentarzem opiekuje się gmina ewangelicko-augsburska w Koninie. W ostatnim czasie cmentarz został częściowo uporządkowany: usunięto m. in. samosiew poszytu - krzewów bzu lilaka, śnieguliczki i młode dęby.

Opis

Cmentarz o pow. 0.18 ha, zajmujący płaski, zadrzewiony dębami oraz wiązami teren na planie kwadratu, położony jest na pn. od drogi łączącej Konin z Kołem i oddalony od niej o około 700 m. Teren cmentarza nie jest ogrodzony. Sama nekropolia nie jest także oznakowana tablicą informacyjną. Układ kwater nie jest czytelny. Na cmentarzu w chwili obecnej widocznych jest około trzydziestu mogił, częściowo lub niemal całkowicie zatartych, z zachowanymi kilkunastoma wolnostojącymi nagrobkami zachowanymi w różnym stanie, przeważnie szczątkowym, częściowo zdewastowanymi. Najstarszym zachowanym nagrobkiem jest wzniesiony w 1914 r. dla Berthy Rach. Pozostałymi zidentyfikowanymi miejscami pochówku są m.in. nagrobki Julianny i Augusta Lange z 1921 r., Alwine Schnell z 1933 r., Emila Hertela z 1940 r. oraz niezidentyfikowane nagrobki z 1921 i 1922 roku.

Cmentarz dostępny dla zwiedzających.

Oprac. Tomasz Łuczakm OT NID Poznań, 18-04-2017 r.