kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna XIX w. Stare Kotkowice

Stare Kotkowice, Polna 1

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Głogówek - obszar wiejski

Wybudowana w XIX wieku kapliczka przydrożna w Starych Kotkowicach jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Kapliczka została wybudowana w 1810 roku i jest poświęcona św. Barbarze patronce górników. Prawdopodobnie została wybudowana przez albo grono pracowników, albo ich rodziny. Figura, która pierwotnie była umieszczona w kapliczce, została skradziona. Obecna pochodzi już z XX wieku.

Opis

Usytuowana w zachodniej części miejscowości przy trasie DK40, na posesji przy ul. Polnej nr 1. Niewielka kapliczka zwrócona frontem w stronę południową. XIX - wieczna, na planie absydy. Budowla murowana, otynkowana. Dach kapliczki półstożkowy, wykonany z cegieł pokrytych tynkiem. Dach zwieńczony trójlistnym żelaznym krzyżem. Kapliczka przeszklona od strony południowej. We wnętrzu znajduje się współczesna rzeźba przedstawiająca św. Barbarę.

Zabytek dostępny na posesji budynku przy ul Polna 1.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 23-08-2017 r.