kaplica przydrożna - Zabytek.pl

kaplica przydrożna

kaplica 1827 r. Stare Kotkowice

Stare Kotkowice

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Głogówek - obszar wiejski

Wybudowana w XIX wieku kapliczka przydrożna w Starych Kotkowicach jest świadectwem minionej epoki wzbogacającym lokalny krajobraz kulturowy.

Historia

W roku 1827 Wilhelm Torka, po uwłaszczeniu rolnym, już jako gospodarz, zbudował dom, budynki gospodarcze oraz kapliczkę poświęconą Matce Najświętszej, której figura niegdyś była umieszczona w niszy tuż nad wejściem. Właściciele nieruchomości często się zmieniali. Od roku 1932 kapliczką opiekuje się jedna rodzina. Ostatni jej remont został przeprowadzony wiosną 2014 roku.

Opis

Usytuowana w środkowej części miejscowości przy posesji przy ul. Dworcowej nr 15. Kapliczka zwrócona frontem w stronę południową. Przylega do muru szopy północną ścianą. XVIII wieczna o tradycjach barokowych. Budowla o rzucie jednoprzestrzennym na planie prostokąta. Murowana, otynkowana, nakryta dachem dwuspadowym z dachówki ceramicznej. Szczyt zwieńczony półkolem ujętym po bokach w dwa spływy zakończone prostokątnymi sterczynami. Poniżej szczytu znajduje się niewielka nisza. Ołtarz, na którym stoi figurka Serca Jezusowego, również zbudowany z cegły. Dwuskrzydłowe drzwi przeszklone są w całości kwadratowymi witrażami.

Zabytek dostępny na posesji budynku nr 18.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 23-08-2017 r.