kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jana Chrzciciela

kościół XII w. Stara Zagość

Stara Zagość, 12

woj. świętokrzyskie, pow. pińczowski, gm. Pińczów - obszar wiejski

Cenny przykład architektury romańskiej w Polsce.Bogata artykulacja elewacji obiektu, z płaskorzeźbionymi przedstawieniami syreny i trytona, nie ma precedensu w XII-wiecznym rodzimym budownictwie sakralnym.

Gotyckie, kamienne detale architektoniczne świątyni i obudowa sakramentarium z połowy XIV wieku należą do ważnych przykładów XIV-wiecznej kamieniarki w Małopolsce.

Historia

Klasztor szpitalników św. Jana Jerozolimskiego w Zagości założył i uposażył Henryk Sandomierski między 1154 a 1166 rokiem. Fundację brata potwierdził i rozszerzył około 1173-1175 Kazimierz Sprawiedliwy. Zachowaną częściowo do dziś świątynię joannici zbudowali prawdopodobnie w latach 60.-70. XII wieku. Po 1321 roku zakonnicy przekazali komandorię jako odszkodowanie biskupstwu włocławskiemu. W 1335 roku odnotowano istnienie tutejszej parafii. Po 1350 roku powiększono i sklepiono nawę kościoła wraz z prezbiterium. Według Jana Długosza prace te miały być ekspiacją Kazimierza Wielkiego za zlecenie zabójstwa w 1349 roku wikariusza katedry krakowskiej Marcina Baryczki, obecnie powód ten bywa kwestionowany. W XV wieku do świątyni dobudowano zakrystię. W 1657 roku budowlę zniszczyły wojska Rakoczego. Odbudowano ją w latach 1664-1667. W 1667 roku została konsekrowana. W kolejnych stuleciach była kilkakrotnie remontowana. W latach 1900-1901 ponownie rozbudowano kościół, m.in.: wówczas dobudowano do niego kaplicę, kruchtę i od południa zakrystię, a także przedłużono ku zachodowi nawę. W 1962 roku podczas prowadzonych przy nim badań architektonicznych odkryto pozostałości budowli romańskiej (fryz z syreną i trytonem) i gotyckiej. W latach 1968-1971 rozebrano zakrystie, dzięki czemu wyeksponowano romańskie i gotyckie wątki murów obiektu. Wówczas również zdemontowano ołtarze z XVIII wieku. W latach 1995-2000 wyremontowano dachy świątyni, poddano konserwacji m.in.: romańską kamieniarkę, a także wykonano nową aranżację wnętrza prezbiterium (projekt Janusza Cedro). W latach 2010-2011 odrestaurowano kościelne elewacje.

Opis

Kościół usytuowany w centrum wsi, pośrodku zbliżonego do prostokąta placu, otoczonego kamiennym murem. Orientowana, jednonawowa świątynia składa się z długiej, prostokątnej nawy (wschodnia część o przyziemiu romańskim i ścianach gotyckich) oraz z węższego i niższego od niej gotyckiego prezbiterium, zamkniętego trójbocznie. Od północy do prezbiterium przylega, poprzedzona przedsionkiem, kwadratowa zakrystia. Zachodnią część nawy ujmują po bokach, niższe od niej, prostokątne kaplica i kruchta. Budowle opinają skarpy. W partiach romańskich i gotyckich wymurowana jest z ciosów kamiennych, a w pozostałych z kamienia łamanego i cegły. Wnętrze ma częściowo wytynkowane. Kościół nakrywają dachy dwuspadowy (nad nawą z wieżową sygnaturką, prezbiterium, kaplicą i kruchtą) i czterospadowy (nad zakrystią). Kamienne jego elewacje  rozczłonkowują poziome gzymsy oraz narożne skarpy. We wschodnich partiach nawy znajduje się bogata artykulacja architektoniczna, w narożniku północno-wschodnim (obecnie w przedsionku zakrystii) umieszczone są płaskorzeźby syreny i trytona. Wnętrze świątyni nakrywają drewniane stropy (nad nawą, kaplicą, kruchtą i zakrystią) i sklepienie krzyżowo-żebrowe (nad prezbiterium z gotyckimi, płaskorzeźbionymi wspornikami i zwornikami). Wejście z prezbiterium do zakrystii akcentuje gotycki portal z drzwiami z 2. połowy XV wieku. W skromnym wyposażeniu obiektu, godnymi uwagi są m.in.: kamienne sakramentarium z 2. połowy XIV wieku oraz w ołtarzu głównym obraz Matki Boskiej Pocieszenia z 2. połowy XVII wieku i figury św. św. Jadwigi i Weroniki z 2. ćwierci-3 ćwierci XVIII wieku.

Zabytek dostępny. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Łukasz Piotr Młynarski, OT NID w Kielcach, 04.12.2014 r.