Pałac, Stanowice

Pałac klasycystyczny.

I poł. XVIII w. - budowa,

Koniec XIX w. - modernizacja,

Połowa XX w. - dewastacja,

Początek XXI w. - remont.

Opis

Klasycystyczny pałac z XVIII w. Wzniesiony na planie prostokąta, piętrowy, kryty dachem mansardowym z lukarnami. Skierowany fasadą frontową ku folwarkowi. Południowa elewacja frontowa 7-osiowa z centralnym 3-kondygnacyjnym pseudoryzalitem, zwieńczonym ozdobnym szczytem. Pośrodku pseudoryzalitu portal wejściowy w uszakowatym obramieniu ujęty w dwie półkolumny wspierające belkowanie. Ponad wejściem herb rodu von Richthofen. Północna elewacja ogrodowa również 7-osiowa z centralnym 3-kondygnacyjnym pseudoryzalitem poprzedzonym podcieniem kolumnowym wspierającym taras. Elewacje boczne 5-osiowe. Na detal architektoniczny składają się: boniowane narożniki, gzyms międzykondygnacyjny, pseudobarokowe opaski okienne.

W piwnicach znajdują się sklepienia kolebkowe z lunetami, na parterze ramowa dekoracja stiukowa. Pod kon. XIX w. pałac poddano modernizacji, dodając elementy neorenesansowe i neobarokowe. Po 1945 r. pałac zaniedbano i popadł w ruinę. Obecnie dobiegają końca prace remontowe.

Możliwość oglądania jedynie z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 18.06.2015 r.