dzwonnica - Zabytek.pl

Warszawa, Freta 8

woj. mazowieckie, pow. Warszawa, gm. Warszawa

Zespół klasztorny posiada wartości historyczne i artystyczne.Budynki związane są z obecnością zakonu Dominikanów w Warszawie.

Według przekazów historycznych biblioteka klasztorna posiadała jeden z najcenniejszych księgozbiorów w Polsce. Kształt kościoła mimo wojennych zniszczeń stanowi cenny przykład architektury barokowej z elementami renesansu i gotyku.

Historia

Początki Dominikanów w Warszawie sięgają 1603 r., wówczas przyjechał tu o. Abraham Bzowski wraz z jedenastoma braćmi. Murowaną świątynię zbudowano w latach 1604-39. W 1717 r. przy kościele wzniesiono dzwonnicę. W 1750 r. pożar niszczy dzwonnicę, która odbudowana została około 1760 roku. W 1947 r. na Freta powrócili dominikanie. Rozpoczęli oni odbudowę kościoła według projektu Haliny Kosmólskiej. Rekonstrukcja zakończyła się w 1962 r., nie zostały odtworzone bogate wnętrze oraz dziewiętnastowieczne podcienia.

Opis

Obok kościoła znajduje się dwukondygnacyjna, kwadratowa dzwonnica z kamiennym portalem, przylegająca do sąsiedniej kamienicy. Zwieńczona jest latarnią, nad którą znajduje się stożkowaty hełm.

oprac. Bartłomiej Modrzewski, 19-10-2017r.

Rodzaj: dzwonnica