dom podcieniowy, ob. GOK - Zabytek.pl

dom podcieniowy, ob. GOK

budynek mieszkalny koniec XVIII w. Solec nad Wisłą

Solec nad Wisłą, Plac Bolesława Śmiałego 6

woj. mazowieckie, pow. lipski, gm. Solec nad Wisłą - miasto

Dom podcieniowy z końca XVIII wieku, posiada wartość regionalną.Dom z podcieniami o konstrukcji ścian węgłowej, jest przykładem nielicznych zachowanych obiektów drewnianych użyteczności publicznej na południowym Mazowszu.

Historia

Dom podcieniowy tzw komendaria, wybudowany został w 1787 roku. Zrekonstruowany w latach 70-tych XX wieku. Pierwotnie należał do zarządcy dóbr kościelnych (komendarza). Jego funkcja zmieniała się, był karczmą, po II wojnie światowej szkoła podstawową, a od 1978 roku domem kultury. Obecnie budynek pełni funkcję Gminnego Ośrodka Kultury.

Opis

Budynek znajduje się przy placu Bolesława Śmiałego. Dom usytuowany jest ścianą szczytową do drogi. Budynek ma plan wydłużonego prostokąta Posiada fundamenty z łamanego kamienia polnego, połączonego zaprawą cementowo-wapienną. Na fundamentach znajduje się podwalina z tartych bali modrzewiowych połączonych ze sobą na tzw. zamek. Ściany budynku wzniesione z bali modrzewiowych, tynkowane od wewnątrz. Dom posiada bardzo rzadką konstrukcję ścian: zrębowo-sumikowo-łątkową z węgłami łączonymi na rybi ogon. Charakterystycznym elementem budynku są tzw. podcienia, z kamiennymi kolumnami. Ściany nakryte dachem dwuspadowym z przyczółkiem od frontu tworzącym podcienie oparte na czterech kamiennymi kolumnach toskańskich podtrzymujących okap dachu. Więźba dachowa stolcowa, dach kryty gontem. Budynek posiada drewnianą, ozdobną stolarkę okienną i drzwiową z zawiasami kowalskimi. Wewnątrz budynku widoczne są profilowane belki stropu.

Oprac. Katarzyna Kosior, OT NID w Warszawie, 29.10.2014 r.