cmentarz prawosławny - Zabytek.pl

cmentarz prawosławny

cmentarz obrządku wschodniego koniec XIX w. Sobibór

Sobibór

woj. lubelskie, pow. włodawski, gm. Włodawa

Cmentarz istniał już w I połowie XIX wieku.Najstarszym zachowanym (niestety niekompletnie) jest piaskowcowy nagrobek Józefy z Górskich Szymańskiej (zm.

1851 r.)

Zachowało się kilkadziesiąt nagrobków z pierwszej połowy XX w., głównie betonowych i liczne mogiły ziemne z wysokimi na 4-5 metrów krzyżami drewnianymi. Są one typowe dla okolicy, ale w Sobiborze występują wyjątkowo licznie i w imponujących rozmiarach. Szczególną rzadkość stanowią krzyże malowane na niebiesko. Wśród nagrobków wyróżnia się pomnik z czerwonego piaskowca Fieodora Iwanowa Prylepy (zm. 1908 r.) - uczestnika wojny japońskiej.

Obecnie cmentarz należy do parafii pw Narodzenia Najświętszej Marii Panny we Włodawie i służy nielicznej społeczności prawosławnej okolicznych miejscowości, pozostałej po wysiedleniach z lat 1945-1947.

Dostęp do obiektu - piaszczystą drogą leśną od drogi numer 816 Sobibór - Orchówek.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Arkadiusz .