kościół parafialny pw. św. Mikołaja - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Mikołaja

kościół XVI w. Skrzydlna

Skrzydlna, 48

woj. małopolskie, pow. limanowski, gm. Dobra

Kościół w Skrzydlnej to przykład łączenia struktury murowanej z drewnem.Kiedy budowę murowanego kościoła przerwano, przeważnie ze względu na brak dostatecznych funduszy, niezbędną wspólnocie świątynię kończono w drewnie, materiale tańszym, w górskiej okolicy łatwym do pozyskania.

Historia

Kościół św. Mikołaja Biskupa w Skrzydlnej zbudowano w XVI w. z fundacji Prokopa Pieniążka. Z tego okresu pochodzi murowane prezbiterium. Konsekracja 1585. To kolejna świątynia we wsi, której parafia została erygowana w 1351. Drewnianą nawę zbudowano lub przebudowano w 1787. W 1838 dobudowano wieżę i kaplicę - również drewniane. W tym czasie kościół nosił dodatkowo wezwanie św. Anny. W 1993 konsekrowano w Skrzydlnej nową świątynię, dotychczasową zamieniając w kościół pomocniczy.

Opis

Kościół jednonawowy, drewniany, konstrukcji zrębowej, z kamiennym prezbiterium i zakrystią. Murowane, wsparte szkarpami prezbiterium i drewniana nawa nakryte wspólnym, jednokalenicowy dachem z sygnaturką. Wieża z niewielką izbicą nakryta barokowym hełmem, szalowana deskami. Sklepienia pozorne w nawie pojawiły się podczas remontu w 1787.

Sklepienia i ściany ozdabia polichromia o motywach figuralnych i ornamentalnych wykonana w 1958 przez Tadeusza Łakomskiego - przedstawia Jadwigę Andegaweńską, Stanisława Biskupa, Kazimierza Jagiellończyka, Jacka dominikanina, Maksymiliana Kolbe oraz Stanisława Kostkę. Barokowy ołtarz główny z przełomu XVII i XVIII w. z kopią gotyckiego obrazu Matki Boskiej z Dzieciątkiem z pocz. XVI w. Oryginalny obraz został skradziony i po odzyskaniu trafił do muzeum. Ołtarze boczne, barokowe, pochodzą z końca XVII w.: z rzeźbą Matki Bożej z Dzieciątkiem, z rzeźbą Najświętszego Serca Jezusowego,. Obok ołtarza głównego renesansowy nagrobek fundatora kościoła, Prokopa Pieniążka. Zachowała się również XVIII-wieczna chrzcielnica oraz XVII-wieczna ambona. Na belce tęczowej umieszczono XIV-wieczny gotycki drewniany krucyfiks pochodzący z wcześniejszej świątyni. Od południa niewielka kaplica z kopią obrazu z Kaplicy Loretańskiej w Bazylice Mariackiej w Krakowie, wykonaną przez Marię Ritter. Obok kościoła drewniana dzwonnica. Murowane ogrodzenie z przełomu XVIII i XIX wieku z bramkami i trzema kapliczkami, nakryte dwuspadowym daszkiem z gontu. Starodrzew i relikty dawnego cmentarza przykościelnego.

Obiekt dostępny. Dni powszednie -7:00, 18.00 (w zimie 17.00). Niedziele i święta - 7:00, 9:00, 11:00, 16:00.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie, 20-03-2015 r.