kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna 1. poł. XVIII w. Skrońsko

Skrońsko

woj. opolskie, pow. oleski, gm. Gorzów Śląski - obszar wiejski

Wybudowana w XVIII wieku stanowi świadectwo minionej epoki i istotny element krajobrazu kulturowego.

Historia

Pierwotna nazwa wsi Skrońsko to Zarzysk. Pierwsze informacje o osadzie targowej w tym miejscu pojawiają się już w 1288 roku. Kapliczkę zbudowano na niewielkim wzniesieniu w pierwszej połowie XVIII wieku. Wzniesioną ją w tuż obok już nieistniejących budynków założenia dworskiego. W pobliżu kapliczki znajdują się dwa stawy. Prawdopodobnie dlatego XVIII – wieczna kapliczka jest pod wezwaniem świętego Jana Nepomucena. Jest on uznawany za świętego, który chronił mosty, wszelkie przeprawy rzeczne, a także wsie przed niszczącym działaniem powodzi. Pierwotne poszycie dachowe kapliczki było wykonane z gontu. Kapliczkę odnowiono w 1958 roku.

Opis

Usytuowana w środku miejscowości, zwrócona frontem w stronę południową. Barokowa, murowana, otynkowana. Prostokątna z półkolistym zamknięciem. Dach siodłowy kryty dachówką. Od strony północnej korpus ośmiobocznej wieżyczki jest wtopiony w dach. Wieżyczkę zwieńcza latarnią z baniastym hełmem. Poszycie dachowe hełmu wykonane z blachy. Budynek frontem skierowany w stronę południowo zachodnią. Wejście zamknięte segmentowo. W wejściu umieszczono metalową kratę z motywem krzyża. Powyżej wejścia znajduje się niewielka płycina o wykroju okna, zamknięta łukiem odcinkowym. Umieszczono w niej drewniany krucyfiks. Fasadę zwieńcza trójkątny szczyt, ujęty spływami. W bocznych elewacjach umieszczono po jednym niewielkim, zamkniętym łukiem odcinkowym oknie. Otwory te wypełnione są stolarką okienną o konstrukcji krosnowej. Przeszklone kolorowym szkłem. Wewnątrz strop płaski. Do wyposażenia kaplicy należy, XVIII- wieczna rzeźba przedstawiająca św. Jana Nepomucena.

Oprac. Magdalena Urbaniak-Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.

Rodzaj: architektura sakralna