rezerwat skalno-stepowy - Zabytek.pl

rezerwat skalno-stepowy

krajobraz kulturowy data nieznana Skorocice

Skorocice

woj. świętokrzyskie, pow. buski, gm. Wiślica - obszar wiejski

Rezerwat jest ważnym pod względem naukowym i pięknym widokowo skrawkiem naturalnego krajobrazu wykształconego na podłożu gipsowym fragmenty Niecki Nidziańskiej.

Historia

Rezerwat skalno-stepowy „Skorocice” utworzony został w 1960 r., na podstawie zarządzenia Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego, w celu ochrony jednego z najlepiej w kraju wykształconych zespołów klasycznych form rzeźby krasowej w trzeciorzędowych skałach gipsowych. W 1986 r. wszedł w skład powstałego wówczas Zespołu Parków Krajobrazowych Ponidzia.

Opis

Rezerwat, obejmujący fragmenty pn. części wsi Skorocice, utworzony został w obrębie wąwozu zwanego Doliną Skorocicką, obejmuje też na krańcu pn. wzgórze gipsowe, należące do pasma Choteleckich Gór. Wspomniany wąwóz ciągnie się na długości ok. 750 m i jest podzielony naturalnym ryglem skalnym na dwie nierówne części; średnia jego głębokość sięga 8-13 m poniżej powierzchni otaczającego terenu. Charakterystyczna, silnie pofałdowana rzeźba dolinki powstała w wyniku długotrwałych procesów krasowych i zawiera w sobie przykłady niemal wszystkich związanych z tym procesem form, takich jak leje, podłużne zapadliska, bezodpływowe depresje, misy, tunele, mosty skalne, cieki wodne, źródła krasowe. Jest to również skupisko jaskiń i schronisk skalnych (naliczono ich na terenie rezerwatu 26), które utworzyły się w efekcie działania podziemnego cieku, tzw. Potoku Skorocickiego. Największa z nich, Jaskinia Skorocicka, licząca 352 m długości, jest jednocześnie najdłuższą w Polsce jaskinią gipsową. Rezerwat jest siedliskiem ciepłolubnej, kserotermicznej roślinności stepowej.

Rezerwat dostępny.

oprac. Aleksandra Ziółkowska, 09-12-2015 r.