zespół dworsko-parkowy - Zabytek.pl

zespół dworsko-parkowy

Skłudzewo, 10

woj. kujawsko-pomorskie, pow. toruński, gm. Zławieś Wielka

Przykład murowanej architektury z połowy XIX wieku.

Zespół założony w połowie XIX wieku.

Opis

Założenie dworsko-parkowe usytuowane w południowo-wschodniej części wsi Skłudzewo. Składa się z dworu, parku, budynku gospodarczego i hydroforni. Dwór na planie prostokąta. Murowany z czerwonej cegły, parterowy z poddaszem. Przekryty dwuspadowym dachem krytym blachą. Całość podpiwniczona. Posadowiony na kamiennym cokole. Elewacja frontowa (północna) z ryzalitem na środku. Prowadza do niego szerokie drzwi z nadświetlem, które zakomponowane zostało w formie arkadek z pięcioma ostrołukami. Poddasze w konstrukcji szkieletowej z trzema okienkami. Nad nimi profilowana balustradka zamykając balkon. Trzy okna balkonowe, środkowe jako okno-drzwi. Zamknięto je oślim grzbietem i osadzono w ozdobnej wnęce zamkniętej ostrołucznie. Powierzchnia wnęki wyłożona ceramicznymi ażurowymi elementami z motywem czterolistnej koniczyny. Ryzalit przekryty jest dwuspadowym dachem z małym okienkiem w szczycie. Boczne części elewacji w partii drugiej kondygnacji wykonane z muru pruskiego. W pobliżu ryzalitu na dachu dwie wieżyczki z wysokimi, strzelistymi dachami zwieńczonymi iglicą. Elewacja południowa analogiczna do frontowej. W parterze nie posiada drzwi, a ryzalit wybudowano na planie pięcioboku. Elewacja wschodnia z wejściem do piwnicy w strefie cokołowej. Okna zamknięte łukami odcinkowymi. Z trzech stron okala je opaska w tynku. Szczyt o konstrukcji szkieletowej. Elewacja zachodnia z wykuszem po prawej stronie, który na parterze ma jedno okno i blendę a na piętrze dwa okna. Między kondygnacjami balustradka z elementów ceramicznych, z motywem kół wypełnionych rybimi pęcherzami. W otoczeniu dworu znajduje się park, budynek gospodarczy i hydrofornia. Oba budynki wykonane z czerwonej cegły. Park rozciągający się od południa i wschodu posiada czytelny układ kompozycyjny.

Zabytek dostępny dla zwiedzających z zewnątrz - obecnie jest to Fundacja Piękniejszego Świata i szkoła.

Oprac. Kamila Witkowska, OT NID w Toruniu, 05.11.2014 r.