Skierki, 1

woj. warmińsko-mazurskie, pow. kętrzyński, gm. Barciany

Majątek powstał prawdopodobnie wraz z wsią w XIV/XV wieku.W XIX i XX wieku należał do hrabiów Schwerin, którzy mieli swoją siedzibę w Meklemburgii i dzierżawili ziemię.

Od lat 90. XIX wieku dzierżawcą był Georg Freiherr von der Goltz. Dwór, który istnieje do dziś, został zbudowany około 1900 r. Po II wojnie światowej w domu mieszkały rodziny robotnicze z miejscowej spółdzielni państwowej. Dziś własność prywatna. Rolnik Heinrich Hilgendorff (1900-1979) pochodził z Wehlack, ożenił się z Giselą von der Goltz i był współzałożycielem Landsmannschaft Prus Wschodnich po II wojnie światowej. Swoją działalność zawodową kontynuował w Niemczech Zachodnich na pozostałej części majątku Flehm między Lütjenburgiem a Malente w Szlezwiku-Holsztynie.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz Karpiuk .

Styl architektoniczny: neoklasycystyczny