cmentarz wojenny z I wojny światowej - Zabytek.pl

cmentarz wojenny z I wojny światowej

Sitno

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Sitno

Cmentarz wojenny żołnierzy armii niemieckiej  z I wojny światowej, poległych w 1915 roku.

Historia

Cmentarz założony został w 1915 roku. Na cmentarzu spoczywa 200 żołnierzy armii niemieckiej, poległych w 1915 roku. Nie są znane nazwiska żołnierzy. Do czasu wpisu do rej. zab. cmentarz był intensywnie dewastowany – jego teren zajmował parking dla maszyn rolniczych sąsiadującego gospodarstwa wiejskiego oraz śmietnik.  W latach 90. XX w. niszczejący cmentarz ogrodzono płotem (metalową siatką przy metalowych słupach) i postawiono krzyż, natomiast na pocz. XXI w. wykonano ceglany murek wokół cmentarza: z trzech stron ciągły, od południa w formie murowanych słupków z metalowymi przęsłami i metalową furtką.

Opis

Cmentarz znajduje się na wschodnim skraju wsi, obok ostatniej posesji, przy drodze Sitno- Horyszów Polski.

Zajmuje teren w kształcie prostokąta o powierzchni 0,02 ha. Dostępny bezpośrednio od strony szosy z Sitna do Horyszowa Polskiego. Na cmentarzu znajdowało się 9 zbiorowych mogił ziemnych, lokowanych w dwóch rzędach. Na planie z lat 50. XX w. 4 mogiły miały wymiary 3 x 2 m , 4 kolejne mogiły 2 x 2 m i jedna mogiła wym.  4 x 2 m. Mogiły są obecnie nieczytelne i nieoznakowane. Teren cmentarza jest ogrodzony płotem, z wejściem od południa zamykanym metalową furtką. Na terenie cmentarza, w jego centralnej części, stoi postawiony w latach 90. XX w. metalowy krzyż. Teren cmentarza porasta trawa i pojedynczy świerk, brak zieleni zabytkowej.

Obiekt dostępny przez cały rok.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID w Lublinie, 15.03.2017 r.