kościół parafialny pw. Świętej Trójcy - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Świętej Trójcy

kościół pocz. XVIII w. Sidra

Sidra

woj. podlaskie, pow. sokólski, gm. Sidra

Obiekt w stylu neoklasycznym (toskańskim) zaprojektowany przez znanego architekta Józefa Piolę, zbudowany z fundacji Szczuków i Potockich.

Ma wartości historyczne z uwagi na możnych fundatorów i znakomitego architekta oraz wartości artystyczne.

Historia

Obiekt wznoszony był w dwóch etapach: w latach 1705-1707 oraz 1781-1783. Budową kierował początkowo „magister murarski” Kacper zwany Niemcem, którego zastąpił w czerwcu 1705 r. Włoch Józef Fontana II. Ze względu na zamieszki związane z wojną północną, prace przerwano. W pierwszym okresie wzniesiono mury korpusu głównego wraz ze sklepieniem. W 1781 r. budowę wznowiono z inicjatywy Ignacego Potockiego. Wybudowano wówczas zakrystię i skarbiec, położono tynki, pokryto kościół dachówką, przebudowano fasadę oraz wykończono wnętrza (wystrój malarski, ołtarze itp.).

Opis

Kościół jest usytuowany w południowo-wschodnim narożniku rynku, pośrodku dużego cmentarza, na niewielkim wzniesieniu, u podnóża góry zamkowej. Obiekt zbudowany na rzucie prostokąta o proporcji dwóch kwadratów, z dobudowanymi od strony płasko zakończonego prezbiterium - zakrystią i skarbczykiem. Kościół podpiwniczony, jednonawowy z kolebkowym sklepieniem, kryty dwuspadowym dachem pobitym blachą. Na zewnątrz podział elewacji pilastrami toskańskimi w wielkim porządku. Elewacja frontowa z kręgu rozwiązań kościelnych palladiańskich. Schodkowy szczyt ponad trójkątnym tympanonem zwieńczono niewielką sygnaturką. Elewację znamionują cechy zarówno uspokojonego baroku, jak i też wczesnego klasycyzmu.

oprac. Grzegorz Ryżewski OT NID w Białymstoku, 10.09.2014 r.