założenie dworsko-parkowe - Zabytek.pl

założenie dworsko-parkowe

dwór 1868 r. Sasino

Sasino

woj. pomorskie, pow. wejherowski, gm. Choczewo

Klarowna, bogata kompozycja, zespół położony malowniczo w naturalnej kotlinie.Przykład architektury pałacowej klasycystycznej, rzadko spotykany w architekturze rezydencjonalnej tego regionu.

Historia

Pierwsza informacja o miejscowości pochodzi z 1427 r. Była to posiadłość szlachecka, 2-łanowa, wchodząca w skład majątku rodziny Jackowskich. Po 1618 r. przeszła w ręce Krokowskich z Osieka. W 1823 r. majątek nabył Rants, który zmeliorował pobliskie bagienne tereny. W 1862 r. na północ od Sasina został wybudowany okazały pałac zwany Belle Aliance. Wzniósł go przypuszczalnie zięć Rantsa - Wilhelm von Somnitz (inicjały na kamieniu w cokole elewacji frontowej). Z tego czasu pochodzi też założenie parkowe. Von Somnitz kontynuował prace nad melioracją terenów majątku. Po jego śmierci rodzina podzieliła ziemie na niewielkie dzierżawy i sprzedała wszystkie pozostawiając sobie resztówkę z pałacem. w latach 1902-1907 właścicielem był kapitan von Zitzewitz a od 1909 r. kapitan von Holtz. W 1924 roku pałac przeszedł w ręce rodziny Jungów (do 1945 roku). Do budynku doprowadzono prąd, założono sieć wodno-kanalizacyjną oraz przebudowano. Po 1945 r. stacjonowała tu Armia Radziecka, a w latach 1948-1953 Wojsko Polskie. W latach późniejszych był to Ośrodek Kolonijny Fabryki Opakowań Blaszanych. W latach 70-tych pałac był opuszczony i zrujnowany. W latach 1983-85 przejęty został przez Budrol i odbudowany - służył jako dom wczasowy. Obecnie jest to hotel, pozostaję w rękach prywatnych.

Opis

Zespół pałacowo-parkowy znajduje się 1,5 km od Sasina, 3 km od morza i latarni Stilo w Osetniku. Obecnie park zajmuje 8 ha. Zespół pałacowo-parkowy otaczają podmokłe, częściowo zmeliorowane łąki. Na północny-zachód od pałacu pozostał ślad po dawnym stawie. Park w stylu angielskim. Część przypałacowa regularna, symetryczna, osiowa. Oś główną wyznacza aleja wjazdowa prowadząca do pałacu. Pałac na planie prostokąta z pozornymi ryzalitami od frontu i przy narożnikach obu elewacji, bryła zwarta, budynek dwu i pół kondygnacyjny na wysokich piwnicach. Kryty dachem dwuspadowym, blaszanym. Budynek murowany z cegły, tynkowany. Wydzielone piano nobile, dwukondygnacyjne dobudówki z tarasami po stronie zachodniej i wschodniej. Elewacje rozczłonkowane, 11 osiowe z trójosiowym ryzalitem na osi głównej i jednoosiowymi ryzalitami na narożach. Osie dodatkowo rozczłonkowane przez pilastry. Przyziemie boniowane. Trójkątne naczółki nad prostokątnymi oknami o różnej wielkości w szerokich obramieniach.

Oprac. Dorota Hryszkiewicz-Kahlau, OT NID w Gdańsku, 16.12.2014 r.