willa Zaosie - Zabytek.pl

willa Zaosie

willa 1912 r. Rymanów-Zdrój

Rymanów-Zdrój, Krzemienna 6

woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Rymanów - obszar wiejski

Willa „Zaosie” jest przykładem średniej wielkości drewnianego domu przeznaczonego dla pensjonariuszy zdrojowych.

Cechą charakterystyczną budynku jest jego bryła urozmaicona przez balkony i dekoracyjną werandę z balkonem.

Historia

W 4 ćw. XIX w. rozwinęło się uzdrowisko zwane Rymanów Zdrój, a położone pomiędzy wsiami Posada Górna, Deszno i Wołtuszowa. Formalnie miejscowość o tej nazwie powstała dopiero w 1996 r. Wraz z powstaniem zdroju rozpoczęto budowę budynków gościnnych dla kuracjuszy. Niestety brak jest informacji historycznych dotyczących willi „Zaosie” oprócz zapisów zawartych w decyzji o wpisie do rejestru (karta ewidencyjna zawiera tylko datę powstania - 1926 - inną od tej w decyzji) - wg niej budynek powstał na terenie wsi Deszno. Wzniesiony w 1912 r. przez Kalmana Besea z Ustrzyk. W l. 1932-33 dobudowana została weranda.

Opis

Willa została zlokalizowana w na pn. krańcu d. wsi Deszno, obecnie w pd. części Rymanowa Zdroju. Położona w drugiej linii zabudowy względem głównej drogi przebiegającej przez miejscowość (ul. Węgierska); przy ul. Krzemiennej nr 6. U podstawy zalesionego wzgórza. Budynek usytuowany kalenicowo, na osi pd.-zach. - pn.-wsch., na ogrodzonej posesji. Jest to willa o cechach architektury uzdrowiskowej/szwajcarskiej. Wybudowana na planie zbliżonym do kwadratu, dwutraktowa, z centralną werandą przy ścianie pd.-wsch. i dwoma skrajnymi balkonami przy ścianie pn.-zach. Willa jest budynkiem dwukondygnacyjnym, częściowo podpiwniczonym. Jej korpus jest zwarty i przekryty dachem dwuspadowym; do niego, do elewacji frontowej (pd.-wsch.) dostawiono werandę z balkonem, a do elewacji pn.-zach. dwa dwukondygnacyjne balkony. Wymienione trzy elementy przekryte zostały dwuspadowymi daszkami. Wszystkie dachy kryte są blachą. Elewacje ścian budynku oszalowano poziomo, a szczyty pionowo. Głównym akcentem jest dekoracyjna, przeszklona weranda oraz położony nad nią zadaszony balkon; całość konstrukcji słupowej. Werandę charakteryzują duże, wąskie i zakończone półkoliście okna o gęstym podziale szczeblinowym. Pod nimi znajdują się płyciny z półtralkami. Nad oknami dekoracyjne belki w formie łuku nadwieszonego ograniczają znajdujący się powyżej trejaż. Podobnie rozwiązane zwieńczenie balkonu, ograniczonego tralkową balustradą. W szczycie umieszczono tablicę z nazwą willi. Balkony w elewacji tylnej nie posiadają dekoracji. Pomiędzy nimi, w partii przyziemia znajdują się schody prowadzące na balkony, a przez nie do wnętrza budynku. Elewacje boczne ślepe. Opisywana willa jest budynkiem drewnianym, konstrukcji wieńcowej postawionym na kamiennej podmurówce.

Dostęp do zabytku ograniczony. Obiekt widoczny za ogrodzenia.

Oprac. Bartosz Podubny, OT NID w Rzeszowie, 16-06-2015 r.