kościół parafialny pw. Ścięcia św. Jana Chrzciciela - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Ścięcia św. Jana Chrzciciela

kościół 1784 - 1785 Rychtal

Rychtal, Kościelna 8

woj. wielkopolskie, pow. kępiński, gm. Rychtal

W północno-wschodniej części rynku znajduje się kościół pw.Męczeństwa św.Jana Chrzciciela.

Klasycystyczna budowla pochodzi z l. 1784-1785 i stanęła na miejscu poprzedniej świątyni, zbudowanej w roku 1679. Budowniczym obecnego kościoła był murarz Antoni Jakisch - namysłowianin, znany z realizacji w l. 1787-1789 projektu nieistniejącego już niestety kościoła św. Andrzeja w Namysłowie.

Przy kościele parafialnym znajduje się kilka nagrobków, z których jeden świadczy o polskojęzycznych mieszkańcach tych okolic. Poświęcony jest on Annie Nieborowski z d. Biedwoch, prawdopodobnie matce proboszcza Pawła Waldemara Nieborowskiego, który pracował w parafii w l. 1905-1920. Obok znajdują się nagrobki ks. Augustyna Tschirnera (proboszcza w l. 1872-1901) i ks. Karola Boromeusza Mrozika (proboszcza w l. 1850-1872).

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .