kościół parafialny pw. św. Urszuli - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Urszuli

kościół 1737 r. Ruchocice

Ruchocice, Dworcowa 2a

woj. wielkopolskie, pow. grodziski, gm. Rakoniewice - obszar wiejski

Kościół parafialny pw.św.Urszuli w Ruchocicach jest cennym przykładem sakralnego budownictwa drewnianego, zachowanego w pierwotnej formie, z barokowo - rokokowym wystrojem wnętrza.

Wraz najbliższym otoczeniem prezentuje walory architektoniczno - przestrzenne charakterystyczne dla krajobrazu wsi wielkopolskiej. Obiekt znajduje się na „Powiatowym Szlaku Turystycznym im. Michała Drzymały, Kościoły Drewniane Powiatu Grodziskiego”.

Historia

Pierwotny, drewniany kościół poświęcony św. Urszuli Panny i Męczenniczki wzmiankowany był w 1424 r., obecny pw. św Urszuli powstał w latach 1730-1737 ufundowany przez Kazimierza Kierskiego kasztelana kamienieckiego i właściciela Ruchocic Samulea Tyszewicza. Informacja o fundatorze i roku budowy umieszczona jest na chorągiewce sygnaturki, z inicjałami fundatora „ST“, Samuel Tyszewicz, herbem i datą konsekracji „1739“. Podczas II Wojny Światowej w kościele mieścił sie magazyn tekstylny. Kościół był trzykrotnie remontowany: w XIX w., w 1970-75 i w 1986 r. - w latach 1970-75 odrestaurowano wnętrze i ołtarze, przywracając stan sprzed 1914 r.

Opis

Ruchocice wieś w gminie Rakoniewice, położona 5 km na południowy zachód od Grodziska Wielkopolskiego. Kościół znajduje się w centrum wsi, po lewej stronie drogi Poznań - Wolsztyn, przy drodze do Prochów. Po zachodniej stronie kościoła dzwonnica konstrukcji stalowej obudowana jest drewnem. Przy kościele krzyż misyjny z 1948 r. Teren dawnego cmentarza przykościelnego znajdujący się wokół świątyni otoczony jest drewnianym ogrodzeniem, niską zielenią oraz starodrzewem.

Kościół jest orientowany, wzniesiony na planie prostokąta z węższym, wydłużonym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium, z zakrystią od północy i niższą kruchtą od zachodu. Główna nawa kościoła nakryta jest dachem dwuspadowym (z sygnaturką z hełmem obitym blachą z chorągiewką), prezbiterium niższym dachem wielopołaciowym, kruchta dwuspadowym, zakrystia jednopołaciowym. Wszystkie dachy pokryte gontem. Budowla drewniana, konstrukcji zrębowej z zewnątrz oszalowana, na podmurówce kamiennej, okna w drewnianych obramieniach, wewnątrz zamknięte łukiem odcinkowym.

Wnętrze kościoła jest jednonawowe, z niższym prezbiterium, nakryte stropem kasetonowym. Późnobarokowy ołtarz, główny drewniany, pochodzący z 1737 roku z obrazem św. Urszuli, po bokach stoją dwie rzeźby niewiast z mieczem i włócznią, w zwieńczeniu obraz św. Józefa z Dzieciątkiem. W dwóch bocznych ołtarzach obrazy Matki Boskiej Częstochowskiej i Ukrzyżowanego Chrystusa z dekoracją akantową i ozdobnymi kartuszami z herbami fundatorów świątyni. Od zachodu chór muzyczny z rokokowym, z 2 poł. XVIII w., prospektem organowym.

Obiekt, położony na szlaku turystycznym „Powiatowy Szlak Turystyczny im. Michała Drzymały, Kościoły Drewniane Powiatu Grodziskiego” dostępny jest z zewnątrz. Bliższe informacje znajdują się na stronie internetowej parafii, www.parafiaruchocice.pl

Oprac. Radomiła Banach, OT NID w Poznaniu, 30.09.2015 r.