Karczma, Roztoka

Klasycystyczna karczma.

1811 r. - budowa karczmy.

Opis

Karczma wzniesiona na rzucie prostokąta, o wymiarach ok. 9x18 m, z cegły i kamienia. Piętrowa, z użytkowym poddaszem. Wewnątrz stropy drewniane, dach naczółkowy kryty dachówką. Na osi budynku przejazd, zamykany od strony drogi dwuskrzydłowymi wrotami drewnianymi (z jednoskrzydłową furtką, o deskowaniu zdwojonym, zewnętrznym w jodełkę, łączonym wydatnymi gwoździami). Częściowo zachowana stolarka okienna (pierwotne pojedyncze okna krosnowe od podwórza; od strony drogi późniejsze okna skrzynkowe zdwojone).

Elewacja niesymetryczna, czteroosiowa. Charakterystyczną cechą budynku jest zdobienie elewacji: boniowaniem, fryzem meandrowym, podokiennymi girlandami, zegarem słonecznym i kartuszem z datą 1811.

Własność prywatna. Możliwość oglądania jedynie z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 11.06.2015 r.