grodzisko ok. 900-400 r. p.n.e. Raków

Raków

woj. opolskie, pow. głubczycki, gm. Baborów - obszar wiejski

Zabytek w Rakowie, stanowisko 1 (AZP 101-38/64), jest wielokulturowym stanowiskiem archeologicznym o nie do końca potwierdzonej funkcji i klasyfikacji kulturowo-chronologicznej.

Prawdopodobnie jest to grodzisko z późnej epoki brązu i wczesnej epoki żelaza oraz być może również z wczesnego średniowiecza. Na stanowisku odkryto także zabytki neolitycznej kultury pucharów lejkowatych i cmentarzysko kultury przeworskiej z okresu rzymskiego.

Dominantą jest tu pradziejowe grodzisko kultury łużyckiej z późnej epoki brązu i wczesnej epoki żelaza, tj. ok. 900-400 r. p.n.e. Na terenie naszego kraju tego rodzaju stanowisk archeologicznych jest jedynie ok. 70., natomiast na obszarze obecnego woj. opolskiego jest ich zaledwie kilka. Zabytek jest bezcennym reliktem i źródłem do poznania pradziejów ziem polskich.

Usytuowanie i opis

Zabytek znajduje się na północno – zachodnim krańcu wsi, na wysokiej terasie nadzalewowej, na lewym brzegu rz. Psiny (Cyny). Na terenie stanowiska znajdują się pola orne, a w jego sąsiedztwie las i zabudowania. Osada w planie jest owalna i ma powierzchnię ok. jednego hektara. W terenie widoczny jest jedynie północno-zachodni odcinek wału, zachowany fragment biegnie łukiem i maksymalnie ma ok. 100 m długości. Na zdjęciach lotniczych stanowiska można się dopatrzeć przebiegu północno-wschodniego odcinka wałów.

Historia

Na stanowisku zarejestrowano cztery fazy kulturowo-chronologiczne. Najstarsze ślady działalności człowieka pochodzą z neolitu i związane są z ludnością tzw. kultury pucharów lejkowatych. Następnie obszar stanowiska został zasiedlony w późnej epoce brązu i wczesnej epoce żelaza przez ludność kultury łużyckiej, która prawdopodobnie wzniosła tu ufortyfikowaną osadę obronną. W okresie rzymskim teren był cmentarzem ludności tzw. kultury przeworskiej, łączonej z plemionami germańskimi. Po raz ostatni obszar stanowiska był okupowany we wczesnym średniowieczu i być może ponownie funkcjonował tu gród, tym razem słowiański.

Stan i wyniki badań

Archeologiczne badania sondażowe na stanowisku przeprowadził profesor Marek Gedl, miały one miejsce w 1954 i 1962 r.

Zabytek dostępny przez cały rok.

Oprac. Michał Bugaj, OT NID w Katowicach, 09.03.2018 r.