Radziki Małe, 13

woj. kujawsko-pomorskie, pow. rypiński, gm. Wąpielsk

W XVIII wieku Radziki należały do Józefa Pląskowskiego (ok.1700-1773).Po jego śmierci dobra te objął jego syn kanonik chełmiński Ksawery Pląskowski i być może także jako współwłaściciel jego brat kanonik poznański Andrzej Pląskowski.

Przypuszczalnie to w tym okresie został zbudowany istniejący do dzisiaj w ruinie pałac w Radzikach. Kolejnym właścicielem pałacu był Ignacy Pląskowski (zm. 1833). W 1821 roku pałac kupił Fabian Grąbczewski herbu Nałęcz. Jego potomek Ignacy Grąbczewski, w obawie przed konfiskatą majątku za udział w Powstaniu styczniowym, zmuszony był sprzedać pałac i otaczający go majątek Władysławowi Gniazdowskiemu. Przed 1939 rokiem właścicielem majątku był Tadeusz Gniazdowski. On i jego żona Teresa, wkrótce po wybuchu wojny zostali zamordowani przez niemiecki Selbstschutz. W latach 90. XX wieku pałac strawił pożar i od tego czasu ulega postępującej rujnacji. W kilku pomieszczeniach zachowały się polichromie ze scenami polowań. W jednym z pomieszczeń wzmiankowano istnienie prywatnej kaplicy ufundowanej przez Andrzeja Pląskowskiego. Obiekt wpisano do rejestru zabytków nieruchomych 12 kwietnia 1989 pod nr A/639.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz .