kaplica grobowa Juliana Zubrzyckiego - Zabytek.pl

kaplica grobowa Juliana Zubrzyckiego

architektura sakralna 1892 r. Rabka-Zdrój

Rabka-Zdrój

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Rabka-Zdrój - miasto

Przykład neogotyckiej kaplicy cmentarnej, zachowanej w swej pierwotnej formie.

Historia

Cmentarz w Rabce Zdroju założono ok. 1864 r., po powstaniu w Rabce uzdrowiska. Na jego terenie znajduje się kaplica grobowa, wzniesiona dla zmarłego w 1892 r. Juliana Wieniawy Zubrzyckiego - twórcy rabczańskiego uzdrowiska. Ćwierć wieku później w kaplicy pochowany został ks. Jakub Zych, budowniczy nowego kościoła parafialnego pw. św. Marii Magdaleny w Rabce.

Opis

Kaplica usytuowana jest w pobliżu wejścia głównego na cmentarz. Wybudowana w stylu neogotyckim. Założona na rzucie prostokąta z trójbocznym zamknięciem, oszkarpowana, z kryptą grobową. Nakryta jest dachem dwuspadowym z wieżyczką na sygnaturkę, ażurową, z dwuspadowym daszkiem. Jednownętrzowa, sklepiona ostrołukową kolebką. Murowana, tynkowana, dach pokryty gontem. Fasada z trójstopniowym, schodkowym szczytem zwieńczonym krzyżem, flankowana przez parę kwadratowych filarów - wieżyczek. Wieżyczki zwieńczone ostrosłupowymi obeliskami z kulami. Elewacje boczne opięte szkarpami, zwieńczone płaskim fryzem kostkowym i profilowanym gzymsem podokapowym. Wewnątrz kamienna mensa ołtarzowa oraz polichromia figuralna z 1962 r.

Obiekt dostępny z zewnątrz przez cały rok, wewnątrz podczas Mszy Św.

Oprac. Olga Dyba, NID OT w Krakowie, 4.05.2015 r.