Puszyna

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Korfantów - obszar wiejski

Grodzisko w Puszynie może być reliktem lokalnej strażnicy średniowiecznej zlokalizowanej w obszarze tzw.

Przesieki Śląskiej.

Usytuowanie i opis

Grodzisko zlokalizowane jest w lesie, około 600 m na południe od mostu na rzece Ścinawce, około 75 m na wschód od cieku, przy którym dalej na południe (około 450 m) istniał ongiś młyn wodny, około 100 m na zachód od duktu leśnego z Puszyny do Pleśnicy. Grodzisko ma kształt zbliżony do owalu o wymiarach około 40x45 m. Stożek otoczony jest fosą i dookolnym, szczątkowo zachowanym wałem. Od strony północno-zachodniej, zachodniej i południowo-zachodniej zachowały się ślady dodatkowego umocnienia w postaci półkolistego nasypu zewnętrznego. Wysokość stożka wynosi około 2 m, a szerokość fosy od 2 do 6 m. Szerokość wału wewnętrznego wynosi około 2-2,5 m, a jego wysokość do około 1 m.

Historia

Badania sondażowe określiły chronologię obiektu na X-XII wiek i XIII-XIV wiek. Jednakże należałoby przeprowadzić rozpoznanie obiektu rozgraniczające jego użytkowanie w obu fazach.

Stan i wyniki badań

Badania poszukiwawcze w 1933 i 1939 roku prowadził G. Raschke oraz w 1953 roku I. Kuźniewski. W 1985 roku w wyniku kwerendy map archiwalnych oraz rozmów z mieszkańcami, m.in. z p. Karolem Spyra z Piechocic, grodzisko zweryfikował i inspekcjonował K. Spychała. W 1986 roku zespół archeologów urzędu konserwatorskiego w Opolu wykonał badania sondażowe grodziska oraz wykonał jego pomiary. Badania wykazały istnienie warstwy kulturowej, a na głębokości około 70 cm odkryto relikty ławy fundamentowej budowli wykonanej z gliny i kamieni. Prawdopodobnie ława ta była podstawa drewnianej wieży. Na majdanie odkryto kilkadziesiąt fragmentów naczyń datowanych na okres wczesnośredniowieczny i późnośredniowieczny. Stan zachowania grodziska dobry. W 1986 roku wykonano plan warstwicowy grodziska. Grodzisko w Puszynie znane było w literaturze od lat 30-tych XX wieku. Jednakże opis jego lokalizacji był bardzo lakoniczny. Dlatego aż do 1985 roku obiekt nie był zweryfikowany. Dopiero kwerenda oraz wywiad terenowy wśród mieszkańców wsi Puszyna i Pleśnica, pozwoliły na ustalenie lokalizacji grodziska.

Grodzisko położone jest na gruntach Lasów Państwowych w dużym kompleksie leśnym, przy dukcie prowadzącym z Puszyny do Pleśnicy, około 600 m na południe od mostu na rzece Ścinawce.

Oprac. Krzysztof Spychała, 10.12.2014 r.