dwór Ludwikówka - Zabytek.pl

dwór Ludwikówka

dwór przełom XVIII/XIX w. Pszczyna

Pszczyna, Ksawerego Dunikowskiego 3

woj. śląskie, pow. pszczyński, gm. Pszczyna - miasto

Obiekt stanowi cenny przykład architektury dworskiej wzniesiony na przełomie XVIII i XIX w.

Przypuszczalnie został zaprojektowany dla księcia pszczyńskiego - Ludwika przez arch. Wilhelma Puscha w stylu klasycystycznym.

Historia

Dworek jest zlokalizowany na obszarze parku zamkowego, po jego północnej stronie. Został usytuowany na łagodnym stoku stanowiąc zamknięcie głównej osi parkowej. Prawdopodobnie obiekt wzniesiono na przełomie XVIII i XIX w. według projektu Wilhelma Puscha, który był nadwornym architektem Ludwika Anhalta-Köthen-Pless. Budynek stanowił dwór rezydencyjny książąt pszczyńskich i do 1830 r. był stałym miejscem zamieszkania Ludwika. W latach 2008-2010 budynek przeszedł gruntowny remont i obecnie jest własnością prywatną.

Opis

Dworek jest obiektem murowanym, tynkowanym, wzniesionym z cegły. Został założony na planie prostokąta. Jest to budynek parterowy, z mieszkalnym poddaszem, podpiwniczony. Całość przekryta jest dwuspadowym dachem. Elewacja frontowa (południowa) jest dziewięcioosiowa. Elementem charakterystycznym jest piętrowy portyk wsparty na czterech toskańskich kolumnach. Jest on zwieńczony trójkątnym, spłaszczonym przyczółkiem, w który został wpisany metalowy kartusz herbowy. Pod portykiem znajduje się taras, na który prowadzą schody umieszczone po obu jego stronach. Na czwartej osi umieszczono wejście o dwuskrzydłowych drzwiach. Na pozostałych osiach znajdują się prostokątne okna sześciodzielne. Drzwi i okna są ujęte kamiennym opaskami. Na trzeciej i siódmej osi, w części dachowej, zostały umieszczone lukarny z prostokątnymi, czterodzielnymi oknami. Fasada tylna (północna) jest jedenastoosiowa. W części centralnej znajduje się ryzalit rozczłonkowany czterema pilastrami i zwieńczony gzymsem kostkowym i trójkątnym szczytem. Na siódmej ósmej osi umieszczono wejście o jednoskrzydłowych drzwiach. Na pozostałych osiach, w partii przyziemia, znajdują się okna o analogicznym kształcie, podziałach i kamiennym obramieniu jak w elewacji frontowej. Na pierwszej kondygnacji centralnego ryzalitu znajdują się prostokątne okna o wielu podziałach. W partii dachu, na osiach drugiej, trzeciej, dziewiątej i dziesiątej znajdują się lukarny analogiczne jak w fasadzie frontowej. Fasada boczna (zachodnia) jest trójosiowa. Oś pierwszą i trzecią stanowią prostokątne, sześciodzielne okna. Na osi drugiej znajdują się dwuskrzydłowe drzwi. W partii dachu wpisane są dwa prostokątne okna o takich samych podziałach jak w części parterowej oraz dwa niewielkie okulusy. Elewacja boczna (wschodnia) jest dwuosiowa. W przyziemiu znajdują się okna, analogiczne jak w elewacji zachodniej. Z kolei w części dachowej umieszczono dwa kwadratowe otwory okienne i czterech podziałach. Układ wnętrz jest wtórny, dwutraktowy. W poszczególnych pomieszczeniach zastosowano sufity z fasetami.

Obiekt dostępny z zewnątrz. Obecnie jest własnością prywatną i nie ma możliwości jego zwiedzania.

Oprac. Sabina Rotowska-Śpiewak, OT NID w Katowicach, 30-11-2016 r.