grodzisko VII – 1. poł. X w. Przysieka

Przysieka

woj. wielkopolskie, pow. wągrowiecki, gm. Wągrowiec

Grodzisko wymieniane jest wśród grodów granicznych między północną Wielkopolską (Pałukami) a środkowym Pomorzem.

Usytuowanie i opis

800 m na południe od zabudowań dworsko-folwarcznych, 400 m na zachód od drogi nr 196 Poznań - Wągrowiec, wśród podmokłych łąk na północ od strumienia.

Grodzisko jednoczłonowe, nizinne, pierścieniowate o regularnym kształcie zbliżonym do koła, z wklęsłym majdanem. Otoczone od trzech stron: południowej, zachodniej i częściowo północnej słabo czytelną fosą. Wymiary u podstawy: 41x48 m, majdanu - 18x18,6 m, szer. wału u podstawy - 8-13 m, wys. wału - 4 m, szer. fosy - 6-8 m. Wał zbudowano z gliny z domieszką margla, które obsypano spiaszczoną murszowatą próchnicą.

Historia

Gród należał do systemu grodów rozlokowanych między Wełną i środkową Wartą a doliną środkowej Noteci. W 1384 wymieniony jest „Przibko de Przeszeka”. Wraz z dwiema osadami podgrodowymi tworzył niewielki kompleks osadniczy.

Stan i wyniki badań

Badania powierzchniowe J. Dylika i W. Kowalenki w okresie międzywojennym. W 1971 r. badania inwentaryzacyjno-sondażowe Koła Naukowego Studentów Archeologii UAM w Poznaniu. W 1981 r. badania sondażowe pod kierunkiem dr E. Rogosza.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 09-11-2015 r.