wieża zamkowa - Zabytek.pl

wieża zamkowa

architektura obronna przełom XIV/XV w. Prudnik

Prudnik

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Prudnik - miasto

Jedyny zachowany element XIII-wiecznego zespołu zamkowego w Prudniku.

Historia

Około poł. XIII w. Wok, rycerz z Rożemberku, wybudował na wzniesieniu nad rzeką Prudnik zamek. Po wsch. stronie u jego stóp była osada targowa, która dała początek lokowanemu niedługo potem miastu. Założenie zamkowe, ogrodzone niezależnym od miejskich obwarowań murem, już w XVI w. było w złym stanie technicznym. Zamek został spalony w 1806 r., a w 1844 ostatecznie zburzony. Na jego miejscu wzniesiono kompleks stajni garnizonowych. Ze średniowiecznej warowni zachowała się jedynie kamienna, cylindryczna wieża, nazywana wieżą Woka. Pochodzi z XIII/XIV wieku. W XV w. została nadbudowana o część ośmioboczną. W XX stuleciu wieża niszczała, pozbawiona dachu. Obecna forma jest wynikiem prac konserwatorskich i rewaloryzacyjnych w 2009 r. Wieża jest udostępniana jako punkt widokowy.

Opis

Cylindryczna wieża znajduje się po zach. stronie Rynku, na terenie szpitala. Jej mury wzniesiono z kamieni polnych. W zwieńczeniu ośmioboczna, zamknięta jest drewnianym gankiem i ostrosłupowym dachem - są one wynikiem prac sprzed kilku lat. Od płn. na jednej z wyższych kondygnacji znajduje się otwór drzwiowy w kamiennym obramieniu, ze wspornikami, na których opierało się wejście za pomocą drabin lub schodów.

Wieża jest dostępna dla zwiedzających. Informacje: Muzeum Ziemi Prudnickiej w Prudniku.

Oprac. Joanna Szot, 01.08.2015 r.

Biblioteka

• Katalog zabytków sztuki w Polsce, t. VII: Województwo opolskie, red. T. Chrzanowski, M. Kornecki, z. 12: Powiat prudnicki, oprac. T. Chrzanowski, M. Kornecki, Warszawa 1960
  • Lutsch H., Verzeichnis der Kunstdenkmäler der Provinz Schlesien, Lutsch Hans, Verzeichnis der Kunstdenkmäler der Provinz Schlesien, Bd. 4: Die Kunstdenkmäler des Reg.-Bezirks Oppeln, Tl. 2, Breslau 1894
  • Weltzel A., Geschichte der Stadt Neustadt in Oberschlesien, Neustadt 1870
  • Zabytki sztuki w Polsce. Śląsk, oprac. zbior., Warszawa 2006