park miejski - Zabytek.pl

Prudnik

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Prudnik - miasto

Park zachował kompozycję przestrzenną i część oryginalnych elementów małej architektury.

Jest częścią ogromnego spadku: kulturowego, gospodarczego i przestrzennego, jaki rodzina Fränkel-Pinkus pozostawiła miastu. Od kilku lat jest przedmiotem rewaloryzacji, mającej przywrócić jego pierwotny charakter i zachować pamięć o fundatorach.

Historia

Park został założony z inicjatywy i funduszy Związku Upiększania Miasta Prudnika (wówczas Neustadt) i rodziny Fränkel w l. 1884-1886. Inspektor Fox zaprojektował założenie w stylu krajobrazowym, pokryte gęstą siecią alejek z wytyczonymi placami. Nasadzenia były zróżnicowane pod względem gęstości i wysokości. Na wytyczonych placach w kolejnych latach powstały obiekty małej architektury i pomniki. Główne wejście do parku, na rogu ul. Parkowej i Mickiewicza, prowadziło obok centralnej fontanny. Obok znalazła się kamienna ławka (obecnie niezachowana), ufundowana w 1903 r. przez Hermanna Fränkla, i obelisk poświęcony pamięci ofiar wojny prusko-francuskiej 1870-1871. Pomnik odsłonięto 21-10-1888 r. Na wysokim postumencie znajdował się czworoboczny obelisk z rzeźbą orła pruskiego. Pomnik został przekształcony po II wojnie światowej: zniknęły tablice i motywy związane z jego pruską genezą, a na cokole z obniżonym obeliskiem w 1960 r. umieszczono inskrypcje mające upamiętniać „700 lat Prudnika” i „1000 lat państwa polskiego”. Na zachód od nich, na placu imienia Fränklów, w 1887 r. postawili oni ażurowy pawilon muzyczny, a w 1911 brązową grupę Diany na cokole w formie głazu. Rzeźba powstała z funduszu Alberta Fränkla zaginęła w 1945 r. W ostatnich latach przeprowadzono konserwację i renowację d. pomnika wojennego i pawilonu muzycznego, a także zrekonstruowano grupę Diany.

Opis

Park położony jest w centrum Prudnika, na południowy-wschód od Starego Miasta, między ul. Parkową, Mickiewicza, Staszica i Dąbrowskiego. Zajmuje pow. ok. 11,5 ha. W zachowanym układzie kompozycyjnym, wśród starodrzewia zachowały się dawne elementy infrastruktury i wykończenia (np. charakter nawierzchni na części alej, ogrodzenie rabaty z fontanną i pomnikiem), architektura parkowa (altana koncertowa, niewielki szkieletowy budynek w południowej części parku) i fontanna (obecnie niesprawna). Rekonstrukcja rzeźby Diany stoi na oryginalnym cokole, a pomnik wojenny, w uproszczonej formie, jest nośnikiem odmiennych od pierwotnych treści. Dawny, pruski pomnik zobaczymy już tylko w ikonografii z pocz. XX w., podobnie jak marmurową ławkę w jego pobliżu.

Park jest otwarty, ogólnodostępny.

Oprac. Joanna Szot, NID OT w Opolu, 1.09.2014 r.