ratusz - Zabytek.pl

Prochowice, Rynek 1

woj. dolnośląskie, pow. legnicki, gm. Prochowice - miasto

Obecna siedziba władz miejskich w Prochowicach stanowi cenny przykład późnobarokowej budowli ratuszowej na Śląsku.

Historia

Ratusz miejski w Prochowicach wzniesiony został jako murowany w 1. poł. XV w. przez Ottona von Zedlitza zapewne na miejscu wcześniejszej budowli. W 1704 r. zawaleniu uległa wieża ratusza. Spalony w 1769 r., wzniesiony został na nowo w 1771 roku. W latach 30. XX stulecia ratusz był gruntownie remontowany.

Opis

Prochowicki ratusz usytuowany jest pośrodku placu rynkowego. Jest to budowla dwukondygnacyjna, wzniesiona na rzucie prostokąta, wydłużonego wzdłuż osi wschód-zachód, nakryta dachem czterospadowym z lukarnami powiekowymi; pośrodku dachu ustawiona niewielka wieżyczka nakryta cebulastym, prześwitowym hełmem.

Elewacje na niskim, kamiennym cokole, artykułowane są profilowanym gzymsami, naroża budowli zaakcentowane zostały lizenami. Pośrodku dłuższych elewacji znajduja się ryzality pozorne ujęte zdwojonymi lizenami. Wnętrza ratusza rozplanowane zostały w układzie dwutraktowym.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 01-02-2019 r.

Rodzaj: ratusz