kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna XIX w. Prężyna

Prężyna, 27

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Biała - obszar wiejski

Wybudowana w XIX wieku kapliczka przydrożna w Prężynie jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Kapliczka stanowi wspaniały przykład pracy miejscowych rzemieślników.

Historia

Parafia w miejscowości Prężyna istnieje od XIII wieku. W latach 1888 - 1889 wzniesiono obecny kościół. Prawdopodobnie w tym samym czasie wybudowano kapliczkę. W latach 60’ XX wieku nisza była pusta a obecnie umieszczono w niej gipsową rzeźbę ukazującą Jezusa. Kapliczka w latach 70’ XX wieku posiadała duże drzwi dwuskrzydłowe, częściowo przeszklone.

Opis

Usytuowana w środkowej części miejscowości przy posesji domu nr 27, zlokalizowanego przy głównej drodze. Kapliczka zwrócona frontem w stronę północno wschodnią. Wolnostojąca, szczytowa względem ulicy. Rzut poziomy kapliczki jednoprzestrzenny, jednokondygnacyjna. Budowla murowana, otynkowana, kryta dachem dwuspadowym, pokrytym dachówką. Bryła zwarta, symetryczna. Elewacje północna i południowa przeszklone oknami zamkniętymi ostrołucznie, obwiedzionymi opaską. Na elewacji frontowej znajduje się niewielka nisza, a w niej umieszczono figurę przedstawiającą Chrystusa Zmartwychwstałego. Portal kapliczki w formie ostrołuku. Wyżej trójkątny, domknięty trzema wieżyczkami szczyt. Każda z nich nakryta dachem namiotowym. Środkowa wieżyczka zwieńczona niewielkim, żelaznym krucyfiksem. We wnętrzu kapliczki umieszczono obrazek Świętej Rodziny. Na wezgłowiach sklepienia gzyms.

Zabytek dostępny na posesji budynku nr 27.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 23-08-2017 r.