Kościół par. pw. Matki Bożej Gromnicznej, Poraż

Kościół par. pw. Matki Bożej Gromnicznej

Poraż

photo

Kościół jest przykładem późnobarokowej realizacji sakralnej charakterystycznej dla tego obszaru, o niewielkiej skali i skromnym detalu architektonicznym. Poprzez swoje eksponowane położenie ma również walory krajobrazowe.

Historia

Parafia w Porażu istniała już od poł. XV wieku. Obecny kościół wybudowany w 1784 r. jest prawdopodobnie trzecią świątynią w tej miejscowości (wcześniejsze były drewniane). W 1902 r. wykonano remont więźby dachowej, zmieniono pokrycie dachowe i wybudowano sygnaturkę. W 1954 r. artyści Zbigniew (?) Krygowski i Stanisław Szmuc namalowali nową polichromię. Kolejny remont pokrycia dachowego miał miejsce w 1965 r., wtedy też postawiono nową sygnaturkę, o zmienionej w stosunku do starszej formie. Niecałe trzydzieści lat od powstania poprzedniej, w 1983 r., kościół zostaje ozdobiony następną polichromią, której autorem był Maciej Kuczyński z Krakowa.

Opis

Świątynia zlokalizowana w południowo-wschodniej części wsi, na szczycie południowego stoku doliny, w której założono Poraż. Kościół wybudowany na osi pn.-pd.; elewacją frontową zwrócony na północ. Barokowy. Wejście główne poprzedzone zostało kwadratowym przedsionkiem. Kościół jednonawowy, z węższym półkoliście zakończonym prezbiterium, flankowanym przez dwa kwadratowe pomieszczenia skarbca i zakrystii. Świątynia o dość prostej bryle urozmaiconej przedsionkiem, skarbcem i zakrystią. Dach nad nawą wieńczy wysoka i smukła, segmentowa sygnaturka. Budowla powstała z ciosów kamiennych, kamieni rzecznych i cegły. Przekryta dachami pulpitowymi, dwuspadowymi i półstożkowym nad częścią prezbiterium; wszystkie pokryte blachą. Nad nawą i prezbiterium założono stropy belkowe, nad zakrystią i skarbcem żaglaste. Więźba dachowa drewniana o konstrukcji storczykowej. Elewacje kościoła dekorowane pilastrami podtrzymującymi wydatne, gierowane belkowanie. Pilastry zdobią również ściany wnętrza kościoła. Wystrój wnętrza utrzymany jest w konwencji barokowej (XVII i XVIII w.). W zakrystii ołtarz z obrazem Władysława Lisowskiego.

Obiekt dostępny dla zwiedzających, możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Bartosz Podubny, OT NID w Rzeszowie, 21.08.2014 r.