ratusz - Zabytek.pl

Pleszew, Rynek 1

woj. wielkopolskie, pow. pleszewski, gm. Pleszew - miasto

Ratusz jest jednym z charakterystycznych zabytków miasta.Stanowi dominujący element architektoniczny rynku i jest ciekawym przykładem budownictwa użyteczności publicznej na terenie Wielkopolski.

Historia

Pleszew otrzymał prawa miejskie w 2 poł. XIII w., najstarszy dokument potwierdzający miejski charakter Pleszewa pochodzi z 1283 r.. Do 1833 r. był miastem szlacheckim, następnie samorządowym. W latach 1818-1932 i 1956-1975 był stolicą powiatu. Dawny ratusz, zbudowany w XVI w., zapewne drewniany, spłonął w czasie wielkiego pożaru miasta w1806 r. Obecny Ratusz wzniesiony został w 1835 r. w stylu klasycystycznym wg kosztorysu Schradela, pod nadzorem Sadowicza i Krzyżankiewicza, na środku Rynku. Pod jego budowę władze kupiły działkę od mieszczanina Szczygłowskiego. Od końca l. 30. XIX w. częściowo na I i II piętrze mieścił się sąd, a w l. 70. XIX w. na parterze był areszt i siedziba policji z osobnym wejściem od zachodu. W latach 1905-1906 przebudowano schody wewnętrzne, a między 1906-1912 r. wzniesiono piętrowy, neoklasycystyczny aneks wschodni wg projektu „A. Peysera & Co. Baugeschäft”. W 1912 r. w ratuszu mieściły się: biura zarządu miejskiego, policyjne, kasa miejska, filia banku i sąd okręgowy oraz mieszkanie woźnego na poddaszu. Budynek był remontowany w latach 1937-1938, a w czasie II wojny został rozbudowany o podpiwniczenie południowe. Po 1945 r. zlikwidowano otwór wejściowy od zachodu. Kolejne restauracje miały miejsce w latach 70. XX w. i w latach 1988-1990. W 2004 r. wyremontowano wnętrza.

Opis

Obecny budynek ratusza wzniesiono na miejscu poprzedniego, drewnianego, o którym brak dokładniejszych informacji. Ratusz jest budynkiem murowanym, dwutraktowym z podwójnym korytarzem, o trzech kondygnacjach z użytkowanym poddaszem, wzniesionym na rzucie prostokąta. Naczółkowy dach przykryty jest dachówkami. Elewacje mają skromną dekorację klasycystyczną. Na zwróconej na południe fasadzie znajduje się płaski ryzalit zwieńczony trójkątnym tympanonem, wewnątrz którego umieszczona jest tarcza zegarowa. Po wschodniej stronie budynku znajduje się niewielka przybudówka z trójkątnym frontonem. Elewacje ozdobione są boniowaniem i gzymsami rozdzielającymi kondygnacje. W sali posiedzeń zrekonstruowano dawny wystrój snycerski.

Zabytek dostępny, obecnie siedziba Urzędu Miasta i Gminy.

Oprac. Beata Marzęta, OT NID w Poznaniu, 11-04-2017 r.