kościół ewangelicki - Zabytek.pl

kościół ewangelicki

kościół 1901 - 1902 Pisarzowice

Pisarzowice

woj. wielkopolskie, pow. ostrzeszowski, gm. Kobyla Góra

Ruina ewangelickiego kościoła w Pisarzowicach jest pozostałością jednej z okazalszych możnowładczych fundacji protestanckich w Wielkopolsce.

Historia

Ewangelicki kościół Prinz Wilhelm Gedachtniskirche w Pisarzowicach wzniesiony został w latach 1901-1902 przez księcia Gustawa Birona von Kurland, właściciela dóbr sycowskich, ku czci jego zmarłego w 1899 r. syna, Wilhelma, według projektu Arnolda Hartmanna z Berlina. Wykończenie wnętrz ukończone zostało w 1912 roku. Po 1945 roku został opuszczony, w następnych dziesięcioleciach sukcesywnie popadał w ruinę, który to proces nasilił się znacząco od lat 80. XX wieku.

Opis

Kościół położony jest przy bocznej drodze prowadzącej na południe od drogi łączącej Syców z Mąkoszewicami. Neoromański, murowany, wzniesiony z kamienia polnego i czerwonego piaskowca.

Wnętrze kościoła przed 1945 rokiem zdobiły m. in. wysadzania szlachetnymi kamieniami kazalnica, klęczniki i konfesjonały z drewna dębowego. Budynek znajduje się w stanie postępującej ruiny. Drewniana konstrukcja więźby dachowej nawy głównej i zwieńczenia wieży uległy całkowitej destrukcji (szczątkowo zachowana konstrukcja nad prezbiterium). Szczątki więźby zalegają przy wschodniej ścianie kościoła. Otwory okienne i drzwiowe pozbawione są przeszkleń i stolarki. Wnętrze jest zdewastowane i ogołocone z wyposażenia. Liczne profanacje ścian zewnętrznych i wewnętrznych w postaci graffiti, nadpalony i zerwany częściowo dębowy parkiet w prezbiterium, na podłodze nawy zalegają szczątki detali wystroju kamieniarskiego. Obiekt jest ogólnodostępny i niestety — nie objęty jakąkolwiek ochroną.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz i wewnątrz.

oprac. Tomasz Łuczak, 16-11-2015 r.