wiatrak holender - Zabytek.pl

wiatrak holender

Wiatrak holender, będący dominantą w krajobrazie.

Koniec XVIII w. - budowa.

Początek XX w. - nieużytkowany, przebudowany na schronisko.

Lata 80. XX w. - adaptacja do celów mieszkaniowych.

Opis

Wieś Pietrzyków znajduje się ok. 1 km na pd. od szosy z Wrocławia do Lubawki (DK 5). Wiatrak widoczny jest na wzniesieniu przed wsią.

Wiatrak typu holenderskiego: nieruchomy trzon wzniesiony z cegły przykryty głowicą ze skrzydłami, obracaną w stronę wiatru. Konstrukcja wnętrza a także głównych mechanizmów: głowicy, skrzydeł, koła palecznego i przeniesienia napędu - była drewniana. Pokrycie dachu nad obrotową głowicą z gontu.

Wiatrak nieużytkowany od pocz. XX w., kiedy to pozbawiono go mechanizmów i urządzono w nim niewielkie schonisko turystyczne. W 2 poł. XIX w. zaadoptowany na mieszkanie. Obecnie nieużytkowany, zabezpieczony. Stanowi dominantę w malowniczym ktajobrazie Pogórza Wałbrzyskiego, a jego lokalizacja jest dogodnym punktem widokowym.

Wnętrze niedostępne, możliwość oglądania z zewnątrz.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 04.08.2015 r.