pensjonat Bajka - Zabytek.pl

pensjonat Bajka

Zakopane, Henryka Sienkiewicza 12c

woj. małopolskie, pow. tatrzański, gm. Zakopane

Dom z początku XX stulecia nawiązujący bryłą i rozwiązaniami architektonicznymi do drewnianego budownictwa w stylu zakopiańskim.

Historia

Willa wzniesiona została w latach 1913-1914 dla rodziny Winnickich według projektu architekta Leopolda Winnickiego, w latach 1929-1935 burmistrza Zakopanego. W latach 1924-1925 obiekt został rozbudowany, a w latach 30. XX w. został zamieniony na pensjonat. W okresie międzywojennym w „Bajce” gościli m. in. generałowie Juliusz Rómmel i Władysław Anders, a także poeta Krzysztof Kamil Baczyński, zaprzyjaźniony z córką Leopolda Winnickiego, Ewą. Od początku lat 50. XX w. do 1978 pensjonat był obiektem biura podróży „Orbis”. Obecnie stanowi własność i prowadzony jest przez rodzinę Winnickich. Obiekt remontowany po 1987.

Opis

Dom drewniany, wzniesiony w konstrukcji zrębowej, posadowiony na kamiennej podmurówce, podpiwniczony. Zbudowany na planie prostokąta, parterowy, z zamieszkanym poddaszem, nakryty gontowymi półszczytowymi i pulpitowymi dachami z facjatami. W szczytach balkony. Szczyty odeskowane i zdobione motywami „słoneczka”. Wzdłuż elewacji wschodniej taras nakryty dachem pulpitowym wspartym na profilowanych słupach. Stropy drewniane, belkowe. Wnętrze przystosowane współcześnie na pomieszczenia mieszkalne dla turystów.

Oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie, 04-11-2020 r.

Rodzaj: willa