pałac, ob. hotel - Zabytek.pl

pałac, ob. hotel

pałac 1860 r. Paszkówka

Paszkówka, Pałacowa 21

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Brzeźnica

Pałac prawdopodobnie zaprojektowany został przez jednego ze  znanych architektów krakowskich 2.

poł. XIX w., Feliksa Księżarskiego (1820-1884), według projektów którego powstało wiele kościołów, dworów i budynków użyteczności publicznej. Obiekt nawiązuje stylowo do budowli rezydencjonalnych późnego gotyku angielskiego epoki Tudorów. Pałac obok neogotyckich rezydencji w Zatorze i Zagórzanach zaprojektowanych przez Franciszka Marię Lanciego (1799-1875), należy do najbardziej udanych realizacji tego typu w Małopolsce. Obiekt znajduje się w bardzo dobrym stanie i wraz z otaczającym go parkiem oprócz wartości architektonicznych zachowuje znaczne walory historyczne i krajobrazowe.

Historia

Paszkówka założona została w XIII w. i była jedną  z wsi z okolic Krakowa należących do możnego rodu Radwanitów. Od XV do poł. XVII w. miejscowość dziedziczyli Paszkowscy, później od XVII, XVIII i w 1. poł. XIX w. posiadali ją Żydowscy, Tęgoborscy, Pruszyńscy i Rottermundowie. Ostatnimi właścicielami dóbr paszkowskich byli Wężykowie herbu Wąż, którzy zakupili miejscowy majątek w 1854 r. W latach 1865-1870 Leonard i Ludwika Wężykowie zbudowali zachowany do dzisiaj neogotycki pałac. W 1947 r. licząca ponad 500 ha posiadłość Wężyków została przejęta przez państwo polskie i rozparcelowana. W latach 50. i 60. XX w. w rezydencji znajdowała się szkoła podstawowa, później ośrodek zdrowia i pieczarkarnia. Po gruntownym remoncie przeprowadzonym na początku lat 70. XX w. (m.in. przebudowa poddasza na cele mieszkalne), pałac zamieniono na dom wycieczkowy. W końcu lat 80. tego stulecia w budynku znajdował się ośrodek wypoczynkowy dla emerytów i rencistów. W 1997 r. zniszczone obiekty zespołu, pałac, spichlerz i park zakupił Amerykanin polskiego pochodzenia, Jan Oleksy. Po przeprowadzeniu gruntownych remontów zabytki zaadaptowano na zespół hotelowo-szkoleniowy (pałac) i rekreacyjny (spichlerz). W pałacu m.in. odrestaurowano i wyeksponowano oryginalny wystrój neorenesansowego salonu.

Opis

Pałac usytuowany jest w środkowej części wsi ok. 800 m na płn.-zach. od kościoła par. pw. Przemienienia Pańskiego. Obiekt otoczony jest parkiem krajobrazowym z 2. poł. XVIII w. o barokowym, geometrycznym układzie przestrzennym. W parku rosną drzewa o wymiarach pomnikowych liczące od 200-300 lat (lipy, dęby, klony, jesiony). Zachowała się także piękna  aleja grabowa. Pałac jest obiektem murowanym z cegły, potynkowanym, trójkondygnacyjnym, złożonym z wysokiego przyziemia, parteru i mieszkalnego poddasza, nakrytym dachami wielopołaciowymi. Zbudowany został na planie wydłużonego wieloboku, z pięcioma ryzalitami i z ośmioboczną wieżą mieszcząca klatkę schodową. Fasada budynku z trzema ryzalitami i wieżą jest niesymetryczna. W ryzalicie środkowym bogato zdobionym sztukaterią umieszczone jest wejście główne nad którym znajduje się balkon. Ryzalit wieńczy tarcza z herbami Wężyk i Ciołek, fundatorów pałacu Leonarda i Ludwiki z Żeleńskich Wężyków. Narożniki wszystkich elementów obiektu zwieńczone są sterczynami w kształcie wieżyczek. W trójbocznym ryzalicie środkowym w elewacji ogrodowej znajduje się salon. Część zachodnią tej elewacji ożywia loggia otwarta arkadami wyciętymi w łuk Tudora. Kształt łuków Tudora mają także zamknięcia otworów okiennych i gzymsy nadokienne. Wszystkie elewacje dekorowane są fryzami złożonymi z płycin ozdobionych maswerkowymi medalionami lub z wnęk-machikuł. W przyziemiu budynku za wejściem głównym znajduje się hol, którego sklepienie krzyżowo-żebrowe  wsparte jest na kamiennych filarach. Reprezentacyjnym pomieszczeniem pałacu jest wysoki, ośmioboczny salon o charakterze renesansowym. Pilastry przy jego ścianach dźwigają przyścienne belkowanie na którym wspiera się kasetonowy strop z okazałą rozetą w części środkowej.

Zabytek dostępny (hotel, restauracja, centrum konferencyjne).

oprac. Tadeusz Śledzikowski, OT NID w Krakowie, 27-12-2015  r.