pozostałości obwarowań miejskich - Zabytek.pl

pozostałości obwarowań miejskich

mur obronny XIV w. Pasłęk

Pasłęk

woj. warmińsko-mazurskie, pow. elbląski, gm. Pasłęk - miasto

Element zespołu staromiejskiego, przykład gotyckiej architektury obronnej zachowanej w pełnym, czytelnym obwodzie.

Historia

Pierścień miejskich fortyfikacji Pasłęka wzniesiony został w pierwszej połowie XIV wieku, w miejscu drewnianej palisady. W XVII w. murowane fortyfikacje zostały wzmocnione zewnętrznymi ziemnymi bastionami. Około XVIII w, z uwagi na rozwój broni palnej, mury miejskie utraciły swoje znaczenie i zaczęto je rozbierać, traktując nierzadko jako łatwo dostępne źródło budulca. W ten sposób, ok. 1830 r. całkowicie rozebrano Bramę Garncarską oraz górne partie Bramy Młyńskiej. Wkomponowane w miejskie fortyfikacje baszty otwarte sprzyjały w XVIII i XIX w. wznoszeniu na murach budynków mieszkalnych, z których część przetrwała do dziś.

Opis

Linia murów biegnie po obwodzie nieregularnego wieloboku. Główny obwód pasłęckich obwarowań zamykały trzy bramy: Garncarska, Kamienna i Młyńska, z których dwie ostatnie zachowały się do dziś. Górne - licowe partie miejskich fortyfikacji zostały zbudowane z cegły w wątku wendyjskim, natomiast partie fundamentowe - z powszechnie dostępnych granitowych kamieni. Mury miejskie łączą się w północno-wschodnim narożniku miasta z murami obronnymi zamku tworząc wspólny system obronny.

Znaczna część miejskich obwarowań jest dziś czytelna i wkomponowana we współczesną przestrzeń miasta. Znajdujące się po zewnętrznej stronie fortyfikacji tereny zielone z ciągami komunikacyjnymi sprawiają, że jest to obiekt powszechnie dostępny.

Oprac. Hanna Mackiewicz, OT NID w Olsztynie, 2.10.2014 r.

Rodzaj: mur obronny

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_28_BL.36689, PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_28_BL.28881,PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_28_BL.28896,PL