kościół parafialny pw. Matki Boskiej i św. Leonarda - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Matki Boskiej i św. Leonarda

kościół 1748 - 1753 Pajęczno

Pajęczno, Plac Dworcowy 2

woj. łódzkie, pow. pajęczański, gm. Pajęczno - miasto

Najwcześniejsza wzmianka o świątyni w Pajęcznie pochodzi od Jana Długosza.Ok.r., 1140 miała powstać murowana kaplica pw., św., Leonarda, której fundatorem był Piotr Włostowic.

Postać tego wielkiego możnowładcy od dawna budzi dyskusje wśród badaczy, którzy spierają się, czy istotnie ufundował on aż 77 murowanych świątyń, a w grupie tej pierwszy pajęczański kościółek.

Historia

Parafia w miasteczku istniała przynajmniej od 1251 r. Przez dłuższy czas stanowiła uposażenie kolegiaty św. Floriana w Krakowie, a proboszczami byli wykładowcy Uniwersytetu Jagiellońskiego. Na początku XVIII wieku Pajęczno zostało nadane klasztorowi jasnogórskiemu. Do 1748 r. funkcjonował drewniany kościół pw. Wniebowzięcia NMP, zbudowany obok i połączony wspólnym dachem z duninowską (?) kaplicą św. Leonarda. Oba budynki rozebrano wówczas na polecenie proboszcza Franciszka Dziurkiewicza i na ich miejscu rozpoczęto budowę nowej świątyni. Zakończono ją w 1753 r.

Znane są nazwiska budowniczych: muratorzy Grzegorz Eliasz i Franciszek Leskowski. cieśle Jan Krynborg i Ignacy Griger, oraz snycerze Wojciech Szczepocki i Szymon Jackiewicz. Wkrótce nowa świątynia stała się sanktuarium maryjnym, a wierni licznie pielgrzymowali do słynącego łaskami obrazu Matki Boskiej Pajęczańskiej.

W 1810 r. Pajęczno ucierpiało na skutek wielkiego pożaru, który objął także świątynię. Mozolna odbudowa trwała do 1823 r. W czasie II wojny światowej okupanci ukradli cenniejsze elementy wyposażenia, a budynek przekształcili w obóz przejściowy, następnie magazyn zbożowy i stolarnię. Po wojnie kościół poddano kilku remontom. W efekcie jednego z nich przeniesiono na teren dawnego cmentarza przykościelnego nagrobek A. Sławiankowskiego, wykonany z białego marmuru. Pierwotnie znajdował się on w kruchcie świątyni.

Opis

Kościół położony jest w centrum Pajęczna, otacza go park. Jest orientowany. Posiada cechy klasycyzującego baroku. Kościół wzniesiono na nieregularnym planie połączonych ze sobą prostokątów.

Jest to budowla jednokondygnacyjna, o zwartej bryle, nakryta dachami dwuspadowymi. Najwyższą partię stanowi czterokondygnacyjna wieża umiejscowiona na przedłużeniu nawy, mieszcząca kruchtę. Jest ona zwieńczona hełmem z latarnią. Od strony północnej do nawy przylega kaplica św. Leonarda, a do węższego prezbiterium zakrystia.

Świątynię wzniesiono z cegły pełnej na zaprawie wapiennej, obustronnie otynkowano. Więźba dachowa krokwiowo-jętkowa. Zastosowano sklepienia ceglane kolebkowe. Dachy pokrywa blacha ocynkowana.

Rolę fasady pełni elewacja zachodnia, której najbardziej wysuniętym elementem jest wieża. Jej cztery kondygnacje wydzielono gzymsami. W bocznych ścianach wieży znajdują się wejścia do kościoła. W ścianach na każdej kondygnacji umieszczono otwory okienne zwieńczone półkoliście, w partii parteru są to blenda i wnęka w przyziemiu. W cofniętych ścianach nawy umieszczono symetrycznie dwa otwory okienne. Narożniki flankowane są płaskimi lizenami (ma to miejsce we wszystkich elewacjach). Elewacja północna jest najbardziej rozczłonkowana z powodu przylegających do ściany nawy kaplicy i zakrystii, oraz węższego od nawy prezbiterium. Elewacja posiada niewiele otworów okiennych i drzwiowych, ściany są gładko otynkowane. Elewacja wschodnia jest asymetryczna, ponieważ składają się na nią ściany prosto zamkniętego prezbiterium i zakrystii. Prezbiterium zostało zwieńczone trójkątnym szczytem, w którym znajduje się owalne okienko. Elewacja południowa posiada dwa otwory okienne w partii nawy i jeden w partii cofniętej ściany prezbiterium. We wszystkich elewacjach zastosowano niski cokół oraz gzymsy wieńczące.

Nawa kościoła złożona jest z dwóch przęseł. Od strony zachodniej znajduje się chór muzyczny z wyobloną częścią centralną podpartą na drewnianych filarach. Sklepienia nawy głównej wsparte są na lizenach. Wejście do kaplicy św. Leonarda zakomponowano w postaci dużego otworu arkadowego. Otwory okienne nawy i prezbiterium posiadają dekoracje stiukowe umieszczone w glifach.

Najcenniejszym elementem wyposażenia jest obraz NMP Pajęczańskiej Matki Bożej. Nie był on dotąd poddany badaniom, pozwalającym określić czas powstania. Najczęściej jest datowany na XVI w., choć w niektórych źródłach podaje się w. XIII i łączy jego sprowadzenie do Pajęczna z osobą arcybiskupa gnieźnieńskiego Fulka, a w XVI w. powstała srebrna sukienka. Już od XVII w. malowidło uchodziło za cudowne, gdyż dzięki modlitwom do niego wiele osób odzyskało zdrowie, zostało uwolnionych z niewoli itp.

W r. 2005 r. obraz został ukoronowany koronami papieskimi.

Jest on umieszczony w ołtarzu głównym z 1783 r. Z tego okresu pochodzą również ołtarze boczne. Pozostała część wykonano w XIX i XX w. Ściany i sklepienia pokryte są malowidłami wykonanymi w XX w.

Kościół dostępny cały rok, możliwość zwiedzania wnętrza przed lub po uroczystościami kościelnymi, lub po ustaleniach z ks. proboszczem.

Oprac. Anna Michalska, NID OT w Łodzi, 24.02.2017 r.