kościół parafialny pw. Chrystusa Króla - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Chrystusa Króla

kościół XV w. Osiek

Osiek, św. Katarzyny 73

woj. dolnośląskie, pow. lubiński, gm. Lubin

Kościół parafialny w Osieku stanowi przykład wiejskiej, skromnej, sakralnej budowli nowożytnej.

Osiek jest miejscem urodzenia i działalności przywódcy śląskiej reformacji Caspara von Schwenckfelda (1490-†1561), właściciela miejscowych dóbr ziemskich od 1519 roku.

Historia

Pierwsza wzmianka o istnieniu parafii w Osieku pochodzi z 1360 r., od roku 1523 była to parafia ewangelicka.

Obecny kościół wzniesiono ok. 1526 r., a następnie gruntownie przebudowano w l. 1609-1610 z fundacji Heleny von Stosch. W 1683 r. odnowiono wieżę, a w 1755 r. wybudowano nową zakrystię. W l. 1917-18 wyeksponowano w przedsionku kościoła płytę nagrobną Nickla von Schwenckfelda i jego żony. Kościół uległ znacznemu zniszczeniu w czasie działań wojennych w 1945 r., został odbudowany w l. 1966-1967. W 1990 r. i l. 1997-98 przeprowadzono jego remont (dach, elewacje).

Opis

Kościół usytuowany w centrum wsi, w obrębie cmentarza ogrodzonego kamiennym murem z otoczaków, w którego zachodni odcinek wmurowany został krzyż pokutny.

Świątynia orientowana, murowana, tynkowana, oskarpowana. Jednonawowa, z wyodrębnionym, prosto zamkniętym prezbiterium oraz zwieńczoną ostrosłupowym, ceramicznym hełmem, czworoboczną wieżą od zachodu, przechodzącą w ostatniej kondygnacji w oktogon. Przy nawie od pn. usytuowana jest zakrystia (1755 r.), od pd. prostokątna kruchta z lożą kolatorską. Nawę, prezbiterium i kruchtę nakrywają ceramiczne dachy dwuspadowe. Część otworów okiennych ujmują renesansowe obramienia z piaskowca. Jednoprzęsłowe prezbiterium i dwuprzęsłową nawę nakrywają sklepienia krzyżowe. Wewnątrz płyty nagrobne z XVI i XVII w.

Z kościoła pochodzi gotycki tryptyk Świętych Dziewic z l. 90. XV w., który znajduje się obecnie w Muzeum Narodowym we Wrocławiu (Nr inw. 148).

Oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 18.01.2016 r.