zespół dworsko-parkowy - Zabytek.pl

zespół dworsko-parkowy

Orłowo, 54

woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski, gm. Inowrocław

Przykład murowanej architektury z 2. połowy XIX wieku.

Dwór wybudowany w 1872 roku, park założono w 2. połowie XIX wieku.

Opis

Założenie dworsko-parkowe usytuowane w południowej części wsi Orłowo. Składa się z dworu i parku. Dwór na nieregularnym planie zbliżonym do prostokąta, ze zróżnicowanymi ryzalitami na osi każdej elewacji i trzema narożnymi aneksami na planie koła. Wybudowany w typie willi podberlińskiej wg projektu spółki architektów Groupius i Schmieden z Berlina. Pierwotny projekt opublikowany w 1871 roku w czasopiśmie Architektonische Skizzen-Buch. Realizacja różni się od projektu dodanymi aneksami narożnymi w formie wież oraz ryzalitem w elewacji zachodniej. Budynek jest murowany z cegły, podpiwniczony, z dwukondygnacyjnym korpusem. Budynek na wysokim cokole. Zestawiony z brył o różnej wysokości - korpus dwukondygnacyjny, cylindryczne aneksy narożne - jednokondygnacyjne. Ryzalit wschodni z wysuniętymi, zaokrąglonymi narożnikami. Dachy wielopołaciowe o niewielkim kącie nachylenia. W centralnej części dachu korpusu prostokątny, przeszklony plafon doświetlający hall. Elewacje ceglane, z cegły żółtej, cokół i detale z cegły czerwonej. Elewacja frontowa (zachodnia) z trójosiowym ryzalitem poprzedzonym arkadkowym portykiem ze schodami, otwartym po bokach na półowalny, murowany podjazd. Nad portykiem balkon. Pozostałe elewacje z tarasami w ryzalitach. We wschodniej części elewacji północnej półokrągły, dwukondygnacyjny aneks mieszczący boczna klatkę schodową. We wnętrzu centralnie usytuowany hall z reprezentacyjną klatką schodową i galerią na wysokości pierwszego piętra, doświetlany przez szklany plafon. Park typu krajobrazowego. Założony w 2. połowie XIX wieku z wykorzystaniem starszego drzewostanu. Park na planie prostokąta, od zachodu i południa ograniczony drogami asfaltowymi, od wschodu drogą gruntową, od północy folwarkiem. Zachowały się główne elementy kompozycji parku. Gatunkami dominującymi są jesiony, lipy i kasztanowce. Na terenie Parku znajduje się dąb pomnikowy (Wojewódzki Rejestr Pomników Przyrody nr 938).

Własność prywatna, zabytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Kamila Witkowska, OT NID w Toruniu, 13.01.2015 r.