obelisk napoleoński - Zabytek.pl

Kalisz, Stawiszyńska 2

woj. wielkopolskie, pow. Kalisz, gm. Kalisz

Najstarszy obecnie pomnik w Kaliszu znajduje się na dziedzińcu klasztoru pobernardyńskiego, obecnie klasztoru jezuitów, przed kościołem pw. Nawiedzenia Najświętszej Panny Marii (dziś Sanktuarium Serca Jezusa Miłosiernego). Nazywany jest obeliskiem napoleońskim, ku czci zmarłych żołnierzy francuskich i bawarskich. Kolumna z krucyfiksem na szczycie została ustawiona w 1813 roku.

Historia

W latach 1812-1813 wojska napoleońskie przechodziły przez Kalisz podczas odwrotu spod Moskwy. Dla nich utworzono szpital wojskowy w klasztorze bernardynów, zwany lazaret. W 1813 roku, w nocy z 12 na 13 lutego, doszło do bitwy pomiędzy rosyjskim korpusem  generała  Ferdinanda von Witzingerodego, a oddziałami saskimi i francuskimi dowodzonymi przez generała Reynera oraz wsparciem polskich żołnierzy z dywizji generała Żółtowskiego. Wojska rosyjskie liczyły ponad 15 tysięcy żołnierzy, a wojska napoleońskie około 12 tysięcy. Walki toczyły się w okolicach Stawiszyna, Kokanina, Pawłówka i Tyńca. Rosjanie stacjonując we wsiach pod Kaliszem, otaczając napoleońskie oddziały, rozbili je. Odsiecz również się nie powiodła. Bitwa pod Kaliszem miała odwrócić losy wojny, a okazała się przegraną. Była jednocześnie ostatnią bitwą epoki napoleońskiej na terenie Polski.

Mogiły żołnierzy napoleońskich

W latach 1812-1813, w czasie odwrotu spod Moskwy napoleońskich wojsk francuskich i bawarskich, w klasztorze bernardyńskim utworzono lazaret - szpital dla rannych i chorych żołnierzy z różnych krajów. Zakonników siłą usunięto z klasztoru, a kościelny dziedziniec i ogród zamieniono na cmentarz dla żołnierzy napoleońskich zmarłych w lazarecie z powodu wycieńczenia, chorób i odmrożeń. Pochowano ich na dziedzińcu i w ogrodach klasztoru. Ich liczba szacowana jest od 300 do 1200. Niewielu Polaków wzięło udział w bitwie pod Kaliszem. Poległych żołnierzy napoleońskich pochowano na obrzeżach cmentarzy kaliskich znajdujących się na Rogatce. Podczas zaboru rosyjskiego ich groby całkowicie zostały zniszczone. Również i lazaret został zlikwidowany po zajęciu Kalisza przez Rosjan.

Obelisk

Dla upamiętnienia zmarłych żołnierzy napoleońskich, żołnierze francuscy wznieśli obelisk na dziedzińcu przed klasztornym kościołem pod wezwaniem Nawiedzenia Najświętszej Panny Marii. Obelisk ma formę kolumny, na szczycie której ustawiony jest krucyfiks. Został postawiony w 1813 roku w miejscu pochówku żołnierzy napoleońskich. Kolumna zwana jest obeliskiem napoleońskim.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Waldemar Rusek.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Waldemar Rusek Rusek.