Reduta Kapucyńska - Zabytek.pl

Reduta Kapucyńska

architektura obronna 1741 - 1758 Nysa

Nysa

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Nysa - miasto

Reduta Kapucyńska reprezentuje typ XVIII-wiecznej, ziemnej budowli obronnej, wchodzącej w skład obiektów o dawnym znaczeniu militarnym (okres fryderycjański) dla miasta Nysy.

Budowla stanowi przykład dzieła fortyfikacyjnego szkoły staropruskiej, wpisującego się w zespół obwarowań fortecznych miasta.

Historia

W latach 1743-1746 zbudowano redutę jako element tzw. Obwałowań Kapucyńskich. Zamieszczona na kamiennym kluczu bramy data o treści; FR Anno 1744 prawdopodobnie dotyczy ukończenia budowy części murowanych obiektu. W 2 połowie XIX wieku, po wyburzeniu przeciwstraży oraz zasypaniu fos i zalewu, redutę przeznaczono na magazyny. W związku z tym dokonano szeregu zmian adaptacyjnych, polegających m. in. na; zamurowaniu części wąskich okien strzelniczych a wybito nowe, szersze otwory okienne w ścianach wewnętrznych dziedzińca. Ponadto dokonano nowego podziału wewnętrznego pomieszczeń poprzez zastosowanie ścianek poprzecznych. Usunięto zewnętrzny portal bramny oraz zlikwidowano profile ziemne wałów górnych. W roku 1910 na południowo-wschodnim narożu kwadratu reduty wzniesiono budynek kasyna. Obecnie obiekt jest nie użytkowany.

Opis

Obiekt usytuowany jest przy ul. Szlak Chrobrego, na prawym brzegu rzeki Nysy Kłodzkiej w obrębie geodezyjnej działki nr 7/5.

Reduta Kapucyńska wzniesiona została na bazie prostokąta o wymiarach; 86 x 90 m. z kolistym dziedzińcem wewnętrznym otoczonym ceglanymi kazamatami (o przeznaczeniu magazynowym i koszarowym) nakrytych ziemnymi nasypami. Całość budowli oskarpowana jest ceglanymi murami. Głębokie ościeża kwadratowych otworów strzelniczych rytmizują ceglane elewacje z prostym kamiennym detalem portalu znajdującego się po wewnętrznej stronie bramy. Elewacja wewnętrzna reduty zwieńczona jest gzymsem kordonowym, zaś elewacja zewnętrzna utrzymana jest w prostej, gładkiej formie.

Wnętrza kazamat nakryte są ceglanymi sklepieniami. Nie zachowało się oryginalne wyposażenie fortu, a fosy datowane na początkowy okres budowy reduty, zostały splantowane.

Dostęp do obiektu ograniczony. Znajduje się na terenie zakładu.

Oprac. Aleksandra Ziółkowska, OT NID w Opolu, 08.12.2015 r.