fort wodny - Zabytek.pl

fort wodny

architektura obronna 1741 r. Nysa

Nysa, Powstańców Śląskich 2

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Nysa - miasto

Fort Wodny jest częścią charakterystycznego układu przestrzennego Twierdzy Nysa.Posiada oryginalną bryłę, a podczas jego budowy zastosowano historyczne rozwiązania materiałowe.

Historia

Budowla wzniesiona została w roku 1741, ale już po czterech latach (ok. 1745 r.) przebudowano ją w polowe dzieło fortyfikacyjne zwane lunetą. Od tego czasu fort był wielokrotnie przebudowywany i modernizowany w zależności od zmieniających się militarnych potrzeb, aż do roku 1807, kiedy został zniszczony przez wojska napoleońskie oblegające Twierdzę Nysa. W roku 1809 obiekt podniesiono z gruzów, a w następnych latach był kilkukrotnie wzmacniano i rozbudowywano. W 2. poł. XIX w. został ostatecznie przekształcony w obiekt jednowałowy. Od roku 1910 Fort Wodny pełnił funkcję magazynu amunicji. Obecnie jest administrowany przez Nyski Dom Kultury, a na jego terenie funkcjonuje lokal gastronomiczny.

Opis

Fort Wodny Blokhauz usytuowano w rejonie ul. Powstańców Śląskich, w pd.-zach. części parku miejskiego w dzielnicy Zamłynie. Założony na planie czworobocznej lunety, otoczony wałami ziemnymi o załamanej linii, zamkniętej niskim wałem szyjowym flankującym dostęp do bramy przez groblę nad fosą (obecnie staw). Na zespół zabudowy składa się kilka nasypów ziemnych z fosą wodną (stąd nazwa Fort Wodny) oraz kazamatowe budowle ceglane, na które składają się m.in.: 32 schrony trawersów, schron windy amunicyjnej, schron główny oraz schron latrynowy. Na środku dziedzińca zachowały się relikty kamiennego fundamentu XVIII-wiecznego (pierwotnego) Blokhauzu.

Potężna poprzecznica ziemna dzieli wnętrze fortu. Elewacje obiektów murowanych są ceglane z zamkniętymi łukiem pełnym otworami wejściowymi z dwuskrzydłowymi bramami.

Oprac. Aleksandra Ziółkowska, OT NID w Opolu, 09.12.2015 r.

Rodzaj: architektura obronna