Grodzisko, Ninino

photo

Grodzisko graniczne między plemionami pomorskimi - Pradoliną Noteci a „państwem” Polan w północnej Wielkopolsce.

Usytuowanie i opis

Położone między Nininem a Gorzewem, na zachodnim, prawym brzegu Flinty, tuż przy moście kolejowym, obecnie nieczynnym torowisku Rogoźno - Drawski Młyn wybudowanym w 1896, 900 m na południe od Ninina.

Grodzisko jednoczłonowe, pierścieniowate, o kolistym kształcie. W części południowej widoczne jest obniżenie interpretowane jako bramne. Wokół czytelna, miejscami dobrze zachowana sucha fosa, która pierwotnie miała połączenie z Flintą. Wymiary grodziska: podstawa o średnicy 47 x 48 m, wysokość wału do 3 m, szerokość u podstawy 9-10 m, szerokość fosy 5-12 m. Powierzchnia całkowita grodziska 0,24 ha, powierzchnia majdanu 0,11 ha. Wał zbudowano na podstawie bliżej nieokreślonej konstrukcji rusztowej. Jądro wału obecnie tworzy intensywnie ciemna próchnica, z nawarstwiającą się na nią brązową ziemią z domieszką gliny (obecnie przepalonej).

Historia

Gród tworzył północną rubież grodów rozlokowanych między Wełną, jej dopływem Flintą i środkową Warta a doliną środkowej Noteci.

Stan i wyniki badań

Lustracja posterunkowego Policji Państwowej E. Pasoła w 1922 i 1935; w 1935 Feldman sporządził szkic grodziska. W 1978 przeprowadzono badania weryfikacyjne pod kierunkiem Z. Kurnatowskiej. W 1979 Z. Bagniewski wykonał plan warstwicowy obiektu; w 1982 badania sondażowe pod kierunkiem E. Cnotliwego; w 1985 badania powierzchniowe J. Bednarczyka w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski.

Dojście z drogi powiatowej nr 273518P: Gorzewo-Ninino: 750 m w kierunku południowo wschodnim; torowiskiem od skrzyżowania z polną drogą Wiardunki-Ninino: 750 na północny zachód lub podczas spływu kajakowego Flintą przepływającą u podnóża wału.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 15-12-2015 r.